Hallitseva lukiolaisten Talousguru Kaius Kumpulainen työstää nipun videoluentoja, jotka ovat vapaasti katsottavissa ja kaikkien hyödynnettävissä maksutta. ”Sain tehdä videoluentoja aiheista, jotka kiinnostavat minua itseäni ja joista olisin tahtonut kuulla enemmän lukiossa annettavan talousopetuksen yhteydessä”, Kumpulainen kertoo. Ensimmäinen julkaistu luento käsittelee ilmastonmuutoksen torjuntaa erilaisin taloudellisin keinoin.
”Valitsemani aiheet ovat sellaisia, joita ei lukion oppimäärissä käyty läpi, mutta jotka ovat kuitenkin nuoren ihmisen näkökulmasta olennaisia ja kiinnostavia”, Kumpulainen toteaa. Ensimmäisessä luennossa Kumpulainen esittelee esimerkiksi päästökauppaa, hiiliveroja, hiilikrediittejä ja hiilitulleja, joilla ilmastonmuutosta koetetaan taklata taloudellisin keinoin.
Sijoittamista, korkoja – ja missä pörssi ihan oikeasti onkaan
Suunniteltuja videoluentoja on jo julkaistun luennon lisäksi kolme: Kahdessa lyhyemmässä luennossa käsitellään sijoittamista ja neljännessä korkojen merkitystä. Toisessa sijoitusaiheisessa luennossa Kumpulainen käy konkreettisin esimerkein läpi, miten osakkeen tai rahasto-osuuden ostaminen ihan käytännössä verkossa käy ja toisessa käsitellään sijoitusterminologiaa hiukan syvemmin ja esimerkiksi sitä, mitä ovat johdannaiset. Neljännessä luennossa tehdään sukellus siihen, miten ohjauskorot vaikuttavat ihan jokaisen pankkiasiakkaan elämään laina- ja talletuskorkojen muodossa.
Luvassa on ymmärrettävää konkretiaa nuorelta nuorelle. ”Selitän muun muassa, mikä pörssi oikeastaan on. Televisiossa on kuvia pörssisaleista, mutta todellisuudessahan pörssi sijaitsee korkeintaan konesaleissa”, Kumpulainen valottaa.
Videoluentojen pituus on 15 minuutista reiluun puoleen tuntiin. Videot julkaistaan Finanssiala ry:n Youtube-kanavalla omana Talousgurun luennot –soittolistanaan ja ne löytyvät myös Talous ja nuoret TATin opettajille suunnatusta opetusmateriaalipankista.
Ilmoittautuminen ensi vuoden Talousguru-kilpailuun on jo auennut. Talousguruun ilmoittaudutaan lukioittain. Kilpailussa menestyneille on tarjolla opiskelupaikkoja ilman pääsykoetta peräti seitsemässä suomalaisessa korkeakoulussa.
Lisätietoja Talousguru-kilpailusta: talousguru.net
Kaikki Talousgurun etäluennot soittolistana