Ilmastonmuutostyö lähtee uudelle vaihteelle, kun finanssisektori alkaa tosissaan laskea ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä ja ryhtyy sen perusteella suuntaamaan rahoitustaan. Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori vertasi tilannetta Roope-Ankan ja Aku Ankan touhuiluun.
”Kymmenisen vuotta sitten ilmastonmuutoksen vastainen työ oli vielä enemmän kokeellista. Tätä voisi verrata siihen, että nyt kun rahoitussektori alkaa vakavissaan kiinnostua ilmastonmuutoksen vastaisesta työstä, niin työ alkaa vaikuttaa varteenotettavalta. Aku Ankkaa ei yleensä oteta vakavasti, mutta kun Roope Ankka ilmestyy tilanteeseen, niin hänet otetaan aina vakavasti”, teknillisen fysiikan professori Peter Lund sanoo.
Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari näkee yhden erityisen syyn, miksi alan kiinnostus ilmastoystävälliseen teknologiaan on voimakkaassa kasvussa. ”Kymmenen vuotta sitten perinteinen fossiilisten polttoaineiden käyttöön nojannut teknologia oli riskiensä osalta paremmin tunnettua. Nyt uusien, ilmaston kannalta puhtaampien teknologioiden riskit alkavat olla yhtä hyvin tiedossa. Ne eivät enää ole luonteeltaan kokeellisia vaan käytössä koeteltuja. Niihin on turvallisempi sijoittaa.”
Finanssiala ry:n järjestämälle ilmastonmuutosaamiaiselle osallistunut Lund sanoo rahoitussektorin roolin olevan olennaisin ilmastonmuutokseen liittyvien riskien uudelleenarvioinnissa. Fossiilisiin polttoaineisiin liittyvien teknologioiden sijoitusarvo laskee, sillä niiden aiheuttama riski alkaa kasvaa liian suureksi. Esimerkistä käyvät saksalaiset hiilivoimalat.
Euroopan investointipankin pääomamarkkinaosaston johtajan Eila Kreivin antaman esimerkin mukaan suursijoittajilla on todellista vipuvartta ilmastonmuutosasioissa. ”Kun presidentti Obama ajoi ilmasto-ohjelmaansa, Exxon Mobil ja muutamat suuret yhdysvaltalaiset kaivosyhtiöt lobbasivat sitä vastaan. Lobbaus loppui, kun 5–6 suursijoittajaa, mukaan lukien Norjan öljyrahasto, lähetti yhtiöiden johdoille kirjeen, että ryhdymme myymään osakkeitanne, jos ilmastovastainen lobbaaminen ei lopu. Kirjeellä oli tehoa.”
Kreivin mukaan sijoittamisessa tapahtuu hyvin pian paradigman muutos, jossa ympäristöystävällisyydestä tulee uusi normaali.
WWF kiittää ilmastoponnistuksista
EU:n korkean tason asiantuntijat julkaisivat vastikään kestävän rahoituksen toimenpideohjelman, jossa esitettiin erilaisia keinoja, joilla finanssisektori voi kamppailla ilmastonmuutosta vastaan. Suomalainen finanssiala on omasta puolestaan sitoutunut ilmastotyöhön.
”Tämä korkean tason asiantuntijatyöryhmän esittämä kokonaisuus on vahva paketti, jos tämä menee läpi ja sen toimet viedään käytäntöön”, kehuu WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder. ”WWF:n tavoitteista toteutuu selvityksessä arviolta 80 prosenttia, mikä on todella iso osuus.”
Korkean tason asiantuntijaryhmä ehdotti muun muassa julkisen ja yksityisen rahoituksen lisäämistä kestävän kehityksen kohteisiin ja toimia, joilla finanssiala ja valvojat voivat suojata finanssijärjestelmää ympäristöön liittyviltä riskeiltä.