SDP:n tuore puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan Juha Sipilä antoivat MTV:n ja Finanssialan Keskusliiton yhteisessä EU-vaalitentissä tukensa FK:n talletussuojalinjauksille. Molemmat puheenjohtajat olivat sitä mieltä, että pankkiunioniin ei pidä luoda yhteistä talletussuojarahastoa.
Haglund myönsi pankkiveron epäonnistumisen
Tentissä käsiteltiin myös rahoitusmarkkinaveroa, jossa puolueiden puheenjohtajien kannat noudattivat aiemmin uumoiltuja: Katainen, Soini, Sipilä, Räsänen ja Haglund olivat veroa vastaan, Arhinmäki ja Niinistö puolesta. Myös Antti Rinne oli asettunut puolueensa linjoille kannattamaan veroa. Eläkkeensaajia Rinne kuitenkin ajatteli: ”Täytyy luoda sellainen järjestelmä, jossa eläkeyhtiöt pääsevät tästä ulos”, Rinne totesi rahoitusmarkkinaverosta. Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund oli rahoitusmarkkinaverosta puhuttaessa pisteliäänä sen kannattajia kohtaan: ”Minua ihmetyttää, että finanssialan työpaikkojen puolustaminen ei kiinnosta tiettyjä puolueita. Pankkiverosta olisi järkevää nöyrästi myöntää, että se ei ihan onnistunut. Ajatus oli varmaan ihan hyvä, mutta tietyt pankit siirsivät taseitaan pois Suomesta, ja tuotto oli lopulta negatiivinen.” Pääministeri Jyrki Katainen muistutti tentin loppupuolella Euroopan parlamentin vallasta eritoten talousasioissa. ”Euroopan parlamentti on aivan olennainen vaikuttamisen paikka. Siellä pitäisi olla sellaiset asiantuntijat, jotka ymmärtävät pankki- ja rahoitusjärjestelmän merkityksen Euroopan työllisyydelle. Pankkeihin ei pidä suhtautua kuin ruttoon, joka on saanut kaiken pahan aikaan.” MTV:n ja Finanssialan Keskusliiton yhteinen EU-vaalitentti järjestettiin Helsingissä Kaapelitehtaalla. Tentti pidettiin suomalaisen pankkialan edunvalvonnan satavuotisjuhlien yhteydessä.
Mikä on talletussuoja? |
Talletukset ja niille kertynyt korko ovat suojatut yhteensä enintään 100 000 euroon asti. Talletussuojarahasto ei korvaa muiden yritysten kuin pankkien vastaanottamia takaisinmaksettavia varoja.
EU-maissa talletussuoja on järjestetty kirjavalla tavalla. Parhaillaan on käynnissä järjestelmien yhdenmukaistaminen.
Jäikö kysyttävää?
|Aiheen asiantuntijat