Kansainvälistä verojenvälttelyä vaikeutetaan lähivuosina kolmella konkreettisella verotietojen vaihtoprojektilla. Niissä ovat mukana myös Suomi ja suomalainen finanssiala. Verotietoja luovutetaan jo nyt Yhdysvaltoihin, mutta kohta niitä vaihdetaan OECD:n aloitteesta lähes sadan maan kesken ja lisäksi vielä EU-maiden välillä.
Nuivasti suhtautuneita maita nyt mukana
On erityisen merkittävää, että OECD:n verotietojen vaihtosopimuksessa on mukana myös sellaisia maita kuin Bermuda, Brittiläiset Neitsytsaaret, Caymansaaret, Guernsey, Jersey ja Liechtenstein, jotka ovat aiemmin suhtautuneet kielteisesti tietojen vaihtoon. Veronkierron suitsiminen on noussut monen maan agendalle osin talousvaikeuksien takia. Jotta veronkiertoa estävällä lainsäädännöllä olisi todellista vaikutusta, sen on oltava mahdollisimman globaali. ”Nyt meneillään olevat OECD-maiden ja FATCAn kaltaiset verotietojen vaihtohankkeet ovat kansainvälisesti merkittäviä. Yksittäisen pienen maan on helpompi taistella veronkiertoa vastaan, kun taisteluun on ryhdytty yhdessä globaalilla rintamalla”, kertoo Finanssialan Keskusliiton (FK) verolakimies Mona Redsven.Verovälttelyä kuriin myös yhtenäisellä veropohjalla
Verojen välttelyä yritetään hankaloittaa myös muutoin kuin verotietojen vaihdolla. OECD-maat ovat kehittäneet verovälttelyn vähentämiseen kohdistuvan toimenpideohjelma BEPS:n (Base Erosion and Profit Shifting). Sen toivotaan saavan vauhtia, kun maailman johtavat valtiot ovat ottaneet veronkierron vähentämisen nykyistä selkeämmin agendalleen. BEPS:n toimenpiteiden julkaisu on vielä kesken. EU-komissio taas suunnittelee yhtiöverotuksen yhtenäistämistä koko EU-alueella siten, että yritysten siirtohinnoittelun avulla tapahtuvasta veronkierrosta päästäisiin eroon. Siirtohinnoittelu perustuu siihen, että eri maissa yhtiöitä verotetaan erilaisin perustein. Monikansallisilla yhtiöillä on siten mahdollisuus konsernin sisäisin varainsiirroin näyttää positiivista tulosta vain sellaisissa maissa, joissa tuloksesta maksetaan mahdollisimman vähän veroa. Jos verosäännöt olisivat jokaisessa EU-maassa yhtenevät, yritysten verojenvälttely olisi siirtohinnoittelun avulla vaikeampaa.Jäikö kysyttävää?
|Aiheen asiantuntijat