Verohallinto supistaa suuryritysten palveluita – FA: Verotuksellisiin kysymyksiin saatava silti luotettavat vastaukset ajoissa

  • Verohallinto rajoittaa vuoden 2025 alusta alkaen yrityksille tarjoamansa vastuuverottajamallin saatavuutta.
  • Mallin lakkauttaminen ei saa heikentää yritysten saaman neuvonnan laatua.
  • Finanssialan yhtiöiden kannalta vastuuverottajamalli oli toimiva apu yritysten veroasioiden hoitamisessa.
  • Yritykset saivat sen avulla vastauksia monimutkaisiin, toimialan erikoisasiantuntemusta vaativiin kysymyksiin.
  • Samalla Verohallinnolle muodostui syvällisempi käsitys yrityksen liiketoiminnasta.

Verohallinto tarjosi vuoden 2024 loppuun asti suuryritysasiakkailleen mahdollisuuden keskustella yrityksen veroasioista yritykselle nimetyn vastuuverottajan kanssa. Nyt vastuuverottajamalli on päättynyt vanhassa muodossaan, ja palvelu on keskitetty ainoastaan kaikkein suurimmille yrityksille. Pienemmät yritykset eivät enää kuulu mallin piiriin, eikä Verohallinto enää tarjoa näille yrityksille aiemman kaltaista asiakas- ja alakohtaista asiantuntemusta sisältävää palvelua.

Verohallinnon tarjoama vastuuverottajapalvelu on päättynyt 31.12.2024. Ainoastaan kaikkein suurimmille yritysasiakkailleen Verohallinto tarjoaa edelleen syvennettyä asiakasyhteistyötä, johon kuuluu säännöllisiä keskusteluja yhtiöiden ajankohtaisista veroasioista.

Jatkossa Verohallinto ohjaa asiakkaitaan hakemaan apua ensisijaisesti asiakasohjeista, OmaVerosta ja puhelinpalvelusta. Lisäksi vastuuverottajamallin ulkopuolelle joutuneiden suuryritysasiakkaiden käytössä on aihealuekohtaisia sähköpostiosoitteita neuvontaa varten.

Finanssiala ry:n (FA) johtava veroasiantuntija Marja Blomqvist on pettynyt Verohallinnon ratkaisuun.

”On ensiarvoisen tärkeää, että Verohallinnon suuryritysasiantuntijat jatkavat suuryritysten verokysymysten parissa ja että Verohallinnon aiemman neuvontapalvelun laatu ei huonone.”

Blomqvist muistuttaa, että finanssialan yhtiöiden verotuskysymykset ovat usein alakohtaisia ja niihin vastaaminen vaatii laajaa ymmärrystä finanssialan tuotteista ja palveluista. Yritysten yhteydenottojen on Blomqvistin mukaan vastaisuudessakin ohjauduttava henkilölle, jolla on tarpeeksi asiantuntemusta yrityksen toiminnasta ja alakohtaista osaamista.

Blomqvist huomauttaa, että veroilmoitusten korjaaminen jälkikäteen johtaa koviin sanktioihin. Suomessa on verrattain ankarat sanktiosäännökset jopa tilanteissa, joissa verovelvollinen korjaa oma-aloitteisesti antamaansa veroilmoitusta jälkikäteen.

“Jos yritysten mahdollisuudet varmistaa etukäteen Verohallinnon kanta tulkinnanvaraisiin asioihin heikkenevät, olisi syytä harkita Suomen tiukkojen veronkorotussääntöjen lieventämistä” Blomqvist päättää.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan