Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesille kaavaillaan vahvempaa roolia – markkinaehtoisuudesta ei tule silti tinkiä

Kuvituskuva
Tesi  (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on Suomen valtion omistama pääomasijoitusyhtiö, jolla on talouden kasvuun ja uudistumiseen sekä investointien edistämiseen keskittyvä teollisuuspoliittinen tehtävä. Kuva: Shutterstock

  • Suomen Teollisuussijoitus Oy:lle (Tesi) tavoitellaan aktiivisempaa roolia.
  • Tesin uuden sijoitusstrategian tavoitteena on uudistaa Tesin sijoitustoimintaa sekä kasvattaa kokonaissijoitusvolyymejä ja erityisesti suorien sijoitusten määrää.
  • Finanssiala ry:n (FA) mielestä Tesin rahoitustoiminnan on oltava markkinaehtoista eikä Tesin tule kilpailla yksityisten sijoittajien kanssa, tai syrjäyttää niitä.

Suomen Teollisuussijoitus Oy:n (Tesi) uuden sijoitustoiminnan strategian myötä Tesille pohjustetaan aiempaa vahvempaa teollisuuspoliittista roolia, joka painottuu talouden kasvuun, uudistumiseen ja investointien edistämiseen. Samalla Tesin resursseja vahvistetaan, jotta niillä pystytään vastaamaan uuden aseman vaatimuksiin. Uudistus perustuu hallitusohjelmakirjaukseen, jota työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) panee toimeen.

Kasvuharppauksen kunnianhimoisena tavoitteena on pyrkiä kaksinkertaistamaan Tesin kokonaissijoitusvolyymit sekä yli viisinkertaistamaan suorien sijoitusten volyymit.

Finanssiala ry:n (FA) mielestä on tärkeää, että myös uudistuvan Tesin rahoitustoiminta on markkinaehtoista ja että Tesi ei kilpaile yksityisten sijoittajien kanssa eikä syrjäytä niitä.

”Tesin toiminnan tulee olla markkinapuutteita ja -kapeikkoja paikkaavaa. Muuten Tesin rooli vinoutuu ja markkinaehtoisesti toimivien sijoittajien saaminen yrityksiin vaikeutuu”, varoittaa FA:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

Mattila pitää yritysten edun mukaisena, että niillä on riittävästi markkinaehtoisia omistajia. Hän muistuttaa, että markkinaehtoiset omistajat tuovat toimintaan paitsi erilaista osaamista, myös yritysten pitkän aikavälin kehitystä tukevia tehokkuus- ja muita vaatimuksia.

Tesistä tukea toiminnan kansainvälistymiseen ja kotimaiseen pääomasijoittamiseen

FA:n mukaan Tesin on sijoittamisen lisäksi kyettävä turvaamaan kasvuun ja kansainvälistymiseen tarvittava osaaminen yrityksissä yhdessä muiden sijoittajien ja omistajien kanssa.

”Tarvitaan aktiivista omistajanotetta, johon kuuluu johdon sparraaminen, tukeminen ja tarvittaessa myös haastaminen”, Mattila luettelee.

Mattila pitää tärkeänä, että sijoituksilla on yrityksissä selkeät tavoitteet, jotka koskevat esimerkiksi kasvun suunniteltua etenemistä sekä sijoituksesta irtautumisen ajoitusta.

”Irtautumisajankohdan tulisi olla riittävän pitkällä tulevaisuudessa, jotta yritys ehtii kasvaa suomalaisessa omistuksessa uuteen kokoluokkaan”, Mattila täsmentää.

Uuden sijoitusstrategian mukaan Tesin rahastosijoitusvolyymeistä kohdistetaan jatkossa yli 40 prosenttia uusiin kansainvälisen kokoluokan rahastoihin, jotka keskittyvät teollisen mittakaavan hankkeisiin sekä huipputeknologiayhtiöiden rahoittamiseen.

Mattila kehottaa suorien sijoitusten voimakkaan kasvattamisen sijaan hyödyntämään suomalaisten rahastotoimijoiden osaamista.

”Tämä tukisi markkinaehtoisen rahoituksen kasvua ja kotimaisten pääomamarkkinoiden kehittymistä.”

Avainsana Mattilan mukaan on markkinaehtoisuus. Jos Tesi rahoittaisi yrityksiä, joita yksityiset sijoittajat eivät ole pitäneet rahoituskelpoisina, vaarana on yritysten välisten kilpailuolosuhteiden vääristyminen. Tällöin alisuoriutuvat yritykset saisivat suhteetonta etua ja kärsimään joutuisi viime kädessä koko talous.

Mattila pitää tervetulleena, että Tesi toiminnallaan tehostaa suomalaista pääomasijoittamisen yhteistyöverkostoa, johon kuuluu niin pääomasijoittajia, pankkeja, vakuutusyhtiöitä kuin julkisyhteisötoimijoita.

”Paitsi että tällä tavoin voidaan kehittää kotimaista pääomasijoittamismarkkinaa ja tukea yritysten pääomansaantia, se myös vahvistaa kotimaisia arvoketjuja ja edistää erilaisten yritystoiminnan osaamiskeskittymien syntymistä Suomeen”, Mattila päättää.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan