- Sisäministeriö on julkaissut koko väestölle suunnatun Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaan Suomi.fi-verkkopalvelussa.
- Oppaassa muun muassa neuvotaan, kuinka varautua maksu- ja pankkipalveluiden häiriöihin.
- Opas kokoaa yhteen paikkaan laajasti tietoa ja ohjeita häiriöihin ja kriiseihin varautumisesta.
- Tavoitteena on edistää eri väestöryhmien kiinnostusta omatoimiseen varautumiseen ja vahvistaa valmiutta toimia häiriötilanteissa.
Koko väestölle suunnattu Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -opas on julkaistu Suomi.fi-verkkopalvelussa. Oppaasta löytyy laajasti tietoa ja ohjeita häiriöihin sekä kriiseihin varautumisesta sekä niiden aikana toimimisesta.
”On hienoa, että varautuminen asiana on tullut lähemmäksi meitä kaikkia. Näin laajaa oheistusta meillä ei aiemmin ole ollutkaan”, Finanssiala ry:n valmiuspäällikkö Juha Nieminen toteaa.
Jos jotakin poikkeuksellista tapahtuu, oma varautumisemme ja toimintamme vaikuttavat siihen, miten hyvin pärjäämme. Oppaasta löytyy käytännön vinkkejä ja ohjeita, jotka auttavat meitä pysymään toimintakykyisenä.
”Opas tarjoaa arvokasta tietoa häiriöistä sekä kriisitilanteista, jotka vaikuttaisivat laajasti yhteiskuntaan ja yhteisöihin sekä sitä kautta ihmisten arkeen. Mieli on levollisempi, kun perusasioista on tietoinen etukäteen”, Nieminen jatkaa.
Mieli lepää tiedon varassa
Varautuminen on Niemisen mukaan harvoin hukkaan heitettyjä resursseja. Pienelläkin panostuksella etukäteen voi olla iso merkitys häiriötilanteen sattuessa.
Opas sisältää ohjeita muun muassa siihen, miten toimia pitkien sähkö-, vesi- ja tietoliikennekatkojen aikana, miten varautua maksu- ja pankkipalveluiden häiriöihin tai luonnonilmiöihin, kuten myrskyihin ja maastopaloihin tai pitkäkestoisempiin kriiseihin, esimerkiksi pandemioihin ja sotilaallisiin konflikteihin.
”Uhkakuvia ei kannata maalailla, mutta viime vuodet ovat osoittaneet, että mitä vain voi tapahtua. Tilanteet voivat muuttua hetkessä. Se, että tiedot ja ohjeet löytyvät nyt yhdestä paikasta, on erinomainen asia varautumisen kannalta”, Nieminen painottaa.
Oppaan on toteuttanut Sisäministeriö ja Digi- ja väestötietovirasto yhdessä laajan yhteistyöverkoston kanssa. Ohjeiden lisäksi opas tarjoaa tietoa muun muassa hybridi- ja informaatiovaikuttamisesta, kriisitilanteissa oman toimintakyvyn ja jaksamisen ylläpitämisestä sekä muiden auttamisesta.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja