Työtapaturmien tutkinnalla pitkät perinteet Suomessa – Uusi laki antaa työturvallisuuden kehittämiselle vahvemman pohjan

kuvassa kaksi henkilöä hitsaa suojavarusteet päällä
Lakiuudistuksen myötä Tapaturmavakuutuskeskus voi tuottaa jatkossa sattuneista onnettomuuksista vaikuttavaa työturvallisuustietoa entistä vahvemmalla mandaatilla. Kuva: Shutterstock
  • Työpaikkaonnettomuuksien tutkinta on vuoden 2025 alusta voimaan tuleen lainmuutoksen myötä yksi Tapaturmavakuutuskeskuksen lakisääteisistä tehtävistä.
  • Lakiuudistus kiinnittää TOT-toiminnan entistä vahvemmin tämän päivän toimintaympäristöön ja selkiyttää tiedonsaantioikeuksia.
  • Tutkimustoiminta laajennettiin koskemaan myös lakisääteisesti vakuutetuille maatalousyrittäjille ja apurahansaajille sattuneiden työtapaturmien tutkimusta.
  • Lakisääteisyys mahdollistaa jatkossakin laadukkaan toiminnan työturvallisuuden ja suomalaisen työelämän kehittämiseksi.

Eduskunta hyväksyi viime vuoden lopulla lain työtapaturma- ja ammattitautilain muuttamisesta. Sen myötä työpaikkaonnettomuuksien tutkinta muuttui Suomessa lakisääteiseksi 1. tammikuuta 2025 alkaen.

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) on johtanut kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien tutkintaa suomalaisilla työpaikoilla vuodesta 1971 saakka. Vuoteen 2022 mennessä oli tutkittu kaikkiaan 955 onnettomuutta, joissa oli kuollut 1060 ihmistä. Suurin yksittäinen tapahtuma on ollut Lapuan patruunatehtaan räjähdys vuonna 1976, jossa kuoli yhteensä 40 ihmistä.

”Toiminnallamme on pitkät perinteet ja tutkinnoista laaditut raportit ovat olleet erittäin laajasti käytettyjä ja hyödylliseksi kehuttuja”, Tapaturmavakuutuskeskuksen johtaja Mika Tynkkynen toteaa.

”On hienoa, että syksyllä 2022 alkanut lakiuudistustyö saatiin päätökseen ja jatkossa voimme tuottaa sattuneista onnettomuuksista vaikuttavaa työturvallisuustietoa entistä vahvemmalla mandaatilla”, Tynkkynen jatkaa.

Uudistus ei tuo Tapaturmavakuutuskeskuksen tutkimustoimintaan suuria muutoksia ja tarkoitus on jatkaa hyväksi koettujen periaatteiden pohjalta. Uudistuksen vaikutukset ovat Tynkkysen mukaan kuitenkin merkittäviä.

”Lakiuudistus kiinnittää tutkimustoimintamme entistä vahvemmin tämän päivän toimintaympäristöön. Samalla se laajennettiin koskemaan myös lakisääteisesti vakuutetuille maatalousyrittäjille ja apurahansaajille sattuneiden työtapaturmien tutkimusta. Tämä on merkittävä laajennus aiempaan”, Tynkkynen painottaa.

Lakiuudistus sujuvoittaa tietojen saantia viranomaisilta

Tapaturmavakuutuskeskuksen onnettomuustutkinnan eli niin sanotun TOT-toiminnan lähtökohta on työssä ja työntekopaikan alueella palkansaajille sekä maatalousyrittäjille ja apurahansaajille sattuneiden kuolemaan johtaneiden tapaturmien tutkinta.

”Tapauskohtaisen harkinnan perusteella voimme jatkossa tutkia myös muita työtapaturma- ja ammattitautilain soveltamisalan piiriin kuuluvia vahinkoja. Niiden tutkimiselle on perusteet, mikäli tutkimisella on saavutettavissa merkittävää uutta tietoa työturvallisuuden kehittämiseksi”, Tynkkynen selvittää.

Tapaturmavakuutuskeskus vastaa myös tutkimustoimintaan liittyvästä viestinnästä ja koulutuksesta sekä jatkuvasta kehitystyöstä, jonka viimeinen saavutus on nyt tehty lakiuudistus. Sen myötä viestintään ja raportointiin on tulossa joitakin muutoksia.

”Merkittävin ulospäin näkyvä uudistus koskee raportointia. Jatkossa tutkinnoista laaditaan sekä yksityiskohtaiset salassa pidettävät raportit että tiiviimmät julkiset tutkintaselosteet”, Tynkkynen selvittää.

Tapaturmavakuutuskeskuksen toimintaan kytkeytyvien eri tahojen roolit, tehtävät, oikeudet ja vastuut ovat nyt selkeästi määritelty uudessa laissa. Yksi merkittävä parannus koskee tiedonsaantioikeuksien selkiyttämistä.

”Nyt kun asiat on viety sopimustasolta lakiin, tietojen pyynnöt ja luovutukset sujuvat varmasti jouhevammin meidän ja viranomaisten välillä”, Tynkkynen jatkaa.

Tapaturmavakuutuskeskuksen tutkimustoiminnan jatkamiselle on ollut Tynkkysen mukaan vahvat perusteet sekä yleisesti lausuttu toive ja tuki. Toiminnan jatkaminen edellytti kuitenkin juridisen pohjan vahvistamista.

”Nyt tämä välttämätön työ on tehty. Vuoden alussa voimaan tulleet uudet pykälät ja niitä tukevat uudet toimintatavat mahdollistavat jatkossakin laadukkaan toiminnan työturvallisuuden ja suomalaisen työelämän kehittämiseksi”, Tynkkynen toteaa.

28. huhtikuuta vietetään maailman työturvallisuus- ja työterveyspäivää. Päivä on myös työssä menehtyneiden ja vammautuneiden työntekijöiden muistopäivä.