Työeläkeyhtiö Elon omistamassa toimistorakennuksessa yhdistyvät ihminen ja luonto –finanssialan konkreettisia toimia vihreässä siirtymässä

Työeläkeyhtiö Elon kiinteistö- ja infrasijoituksista vastaava johtaja Kati Kniivilä ja projektinjohtaja Antti Pyötsiä viherseinän edustalla. Jättimäinen viherseinä säästää luontoa, sillä se kastellaan katolta kerättävällä sadevedellä. Kuva: Teppo Kuittinen
  • Espoon Otaniemessä, aivan Keilaniemen rajalla, sijaitseva Swing-toimistorakennus tuo luonnon elementtejä käyttäjilleen.
  • Liikkuminen kaupungissa vähenee hyvällä työpaikan sijainnilla ja palveluilla.
  • Luonnonomainen toimisto myös edistää työhyvinvointia.
  • Finanssiala ry:n juttusarjassa esittelemme jäsenyhtiöidemme konkreettisia toimia vihreän siirtymän edistämisessä.

Valtavan kokoinen viherseinä rauhoittaa mieltä, varsinkin kun aulatiloista korkealle portaikkoon ja kattoikkunoihin asti yltävän viherseinän luona soi varta varten sävelletty ääniteos, jonka sykettä alentava tunnelma tuo mieleen luonnon, aallot ja tuulen.

Swing edustaa omalta osaltaan suomalaisen finanssialan vihreää siirtymää. Työeläkeyhtiö Elon omistama toimistorakennus säästää luontoa muun muassa hyvällä sijainnillaan. Swing on sekä uuden pikaraitiotie Raide-Jokerin että Länsimetron varrella.

”Uusissa investoinneissamme pyrimme siihen, että kaikki kiinteistömme ovat raideliikenteen asemien lähellä. Joukkoliikenteen kannalta hankalammin saavutettavista kiinteistöistä olemme pääsääntöisesti luopuneet”, Elon projektinjohtaja Antti Pyötsiä toteaa.

Swingin kehityksestä vastannut Pyötsiä näyttää toimistorakennuksen erityistä ylpeydenaihetta, työmatkapyöräilijöiden omaa ramppia.

”Yleensä työpaikan pyöräparkkiin tullaan autoramppia pitkin, joten tämä ratkaisu on huomattavasti toimivampi.”

Swingin pyöräramppi on yhteydessä Espoon pyörätieverkoston runkoreittiin, josta pidetään hyvää huolta myös talvikeleillä. Rampilta on kätevä nosto-oviyhteys tilavaan pyörävarastoon, jossa on talon puolesta työkalut, jos pyörää tarvitsee huoltaa ennen kotimatkaa.

Toimistorakennuksessa on tilava ja hyvin varusteltu kuntosali. Sekin osaltaan vähentää ihmisten liikkumista kaupungissa ja säästää siten luontoa. Työpäivän jälkeen tarvitsee matkata vain työpaikan alakertaan kuntoilemaan.

”Viihtyisä ja laadukas lounasravintola on tärkeää asiakkaillemme. Tällöin ei tarvitse lähteä kauemmas lounaalle ainakaan sen takia, että oma lounaspaikka ei houkuttelisi”, Elon kiinteistö- ja infrasijoituksista vastaava johtaja Kati Kniivilä toteaa.

Swing on saanut Suomessa harvinaisen WELL-sertifikaatin korkeimman tason laatuluokituksen. Sertifikaatti keskittyy rakennuksen tuottaman hyvinvoinnin arviointiin. Se huomioi rakenteisiin liittyvien ratkaisujen lisäksi konkreettisemmat, kiinteistön käyttäjille näkyvät osa-alueet kuten talon ravintolassa tarjottavan terveellisen ruoan sekä rakennuksen ääni- ja valoympäristön.

Swingin aulatiloissa viihtyisyyttä lisää viherseinän ja sävelletyn äänimaiseman lisäksi muun muassa valaistus, joka mukailee ulkovalon muuttumista päivän mittaan. Aamulla valo on sinisempää kuten ulkonakin, iltapäivästä valo on keltaisen lämmintä.

Vaikka ulkona on harmaa räntäsade, Swingin sisällä voi kuvitella olevansa jo kesässä.

Vihreää siirtymää monin tavoin

Vastuullisena työeläkeyhtiönä ja sijoittajana Elo on pitkäjänteisesti huolehtinut lähes neljän miljardin euron arvoisten kiinteistösijoitustensa vaikutuksesta ympäristöön. Uusia kunnianhimoisia tavoitteita ja toimenpiteitä on suunniteltu ja aikataulutettu myös lähivuosille.

”Ensi vuoteen mennessä omistamiemme kiinteistöjen sähkön ominaiskulutuksen tulisi olla viisi prosenttia ja lämmön ominaiskulutuksen kymmenen prosenttia alhaisempi kuin vuonna 2019”, Kniivilä sanoo.

Vuoteen 2027 mennessä tavoitteena on, että kaikki Elon suorat kiinteistösijoitukset ovat energian käytön suhteen hiilineutraaleja.

”Siirrymme asteittain vihreän kaukolämmön käyttöön ja lisäämme myös omissa kiinteistöissämme tuotetun energian osuutta”, Kniivilä jatkaa.

Vuoteen 2030 mennessä Elon tavoitteena on käyttää omissa kiinteistöissä tuotettua uusiutuvaa energiaa joka kolmannessa omistamassaan kiinteistössä. Kyse voi olla maalämmöstä, ilmalämpöpumpuista, aurinko- tai tuulivoimasta.

Swingin tarvitsemasta lämpöenergiasta osa on tuotettu maalämmöllä.

”Länsimetron suoja-alueen vuoksi pystyimme käyttämään maalämpöä vain rajoitetusti”, Pyötsiä toteaa.

Monissa asuinkohteissa tontit ovat niin pieniä, että kaivoja mahtuu poraamaan vain rajallisen määrän. Silloinkin käytetään Swingin tapaan hybridiratkaisuja, jolloin osa energiasta tulee maaperästä.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

VAIKUTTAMINEN

Pirita Ruokonen

Yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö