“Tyhjennä itse autosi” – Helsingin ajoneuvorikoksissa merkittävää kasvua

Automurtoihin liittyvien omaisuusvarkauksien määrä on kasvanut Itä-Helsingin alueella viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna peräti 40 prosenttia. Erityisesti varkaiden suosiossa ovat olleet Itäkeskus, Herttoniemi, Kontula ja Pohjois-Vuosaari. Muualla Helsingissä rikostapahtumien määrä on edellisvuoden tasolla.

​Finanssialan Keskusliitto ja Helsingin poliisi muistuttavat, että autoihin ei pidä jättää mitään omaisuutta näkyviin. Jopa edullisemmat navigaattorit ja kännykät kannettavista tietokoneista puhumattakaan ovat tehneet pitkäkyntisille kauppansa. Rötöksiä on tapahtunut myös kameravalvotuissa pysäköintihalleissa, joita on perinteisesti pidetty melko turvallisena auton säilytyspaikkana.

Poliisi on helmi-maaliskuussa kohdentanut toimintaansa näiden rikosten selvittämiseen ja ehkäisemiseen. Tässä yhteydessä on vangittu viisi aktiivista tekijää ja varkauksien määrä tasaantui hetkeksi. Tekijät ovat useimmiten päihdeongelmaisia, ja päihteet rahoitetaan varkauksilla. Varas ei saa yhdestä navigaattorista suurta taloudellista hyötyä, ja siksi varkauksia pitää tehdä lukumääräisesti paljon.

Vuonna 2009 henkilö- ja pakettiautojen sekä moottoripyörien ilkivalta- ja varkausvahinkoja korvattiin vakuutuksista noin 20 000 kappaletta kaikkiaan hieman yli 16 miljoonalla eurolla.

Kesäksi uutta vilkastumista

Poliisi ennakoi kesän lähestyessä uutta vilkastumista ja varkauksien lisääntymistä. Jokainen voi omilla toimillaan estää rikoksia siten, ettei autoon jää näkyviin mitään varasta kiinnostavaa omaisuutta.

– Edes tyhjää navigaattoritelinettä ei kannata jättää kiinni tuulilasiin, sillä varas voi murtautua autoon toivossa, että navigaattori on hansikaslokerossa, kuten se usein onkin. Älä luota siihen, että olet poissa vain lyhyen hetken, sillä varkaus on mahdollista tehdä alle minuutissa, muistuttaa rikoskomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista.

Pelkän anastuksen lisäksi omistajalle tulee muutakin harmia, kuten rikotun ikkunan tai oven lukituksen korjaaminen. Vakuutuksenkin korvatessa vahingot aiheuttavat usein sen, että auto ei ole käytettävissä korjausten ajan, vaikka juuri kesällä autoille on tavallista enemmän käyttöä.

Lisätietoja:
rikoskomisario Kari Niinimäki, Helsingin poliisilaitos, puh 0718775576