Turvallisin mielin pääsiäismökille – näillä pienillä teoilla vältät isommat harmit

Kuvituskuva
Pääsiäisen aikaan sää voi olla jo keväinen, mutta takatalvi saattaa silti yllättää. Esimerkiksi kesämökin vesijohdot on hyvä suojata jäätymiseltä. Kuva: Shutterstock

Kevätauringon myötä ajatus mökkiviikonlopusta alkaa helposti tuntua kutsuvalta, ja pääsiäisen pitkät vapaat saatetaan usein hyödyntää mökkikauden avaukseen.

Talven jäljiltä koleaksi jääneen mökin lämmityksessä ei kannata hätäillä, vaan kevään ensimmäinen lämmitys on tehtävä viileydestä huolimatta maltilla.  

”Jos talven aikana kylmentyneen hormin lämmittää heti liian kuumaksi, äkillinen kuumentuminen saattaa rikkoa hormin. Pahimmassa tapauksessa koko mökki voi syttyä tuleen. Jos tulisijojen ja hormien kunto vähänkin mietityttää, kannattaa kutsua nuohooja tarkistamaan ne”, neuvoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

Palovaroitin on pakollinen turvalaite kaikissa yöpymiseen käytettävissä rakennuksissa. Määräysten mukaan palovaroitin tulee olla jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti ja vähintään yksi jokaisessa kerroksessa. Mero kuitenkin muistuttaa, että palovaroittimia ei voi olla liikaa.

”Hyvä muistisääntö on, että jokaiseen makuuhuoneeseen, olohuoneeseen ja eteiseen kannattaa asentaa palovaroitin. Palovaroittimen pariston kunto tarkistetaan käyttöohjeen mukaisesti, yleensä kerran kuussa testinappia painamalla. Lisäturvallisuutta mökille tuovat häkä- ja kaasuvaroitin sekä alkusammutusvälineet”, Mero toteaa.

Myös mökin mahdollinen ilmalämpöpumppu vaatii huomiota. Ilmalämpöpumpun suodattimet ja ulkoyksikkö tulee puhdistaa roskista sekä tehdä muut ohjekirjan mukaiset toimet. Ilmalämpöpumppu kannattaa myös huollattaa muutaman vuoden välein.

Mero kehottaa pääsiäismökkeilijöitä jättämään lähtiessään vähintään 10 asteen peruslämmön päälle.

”On tärkeää varmistaa, että vesijohto ei pääse jäätymään mistään kohtaa. Kannattaa ottaa huomioon, että lattiarajassa ja nurkissa saattaa olla huomattavasti kylmempää kuin metrin korkeudella. Riittävä peruslämpö kannattaa jättää päälle vielä kevään ensimmäisen mökkikäynnin jälkeen, sillä kevätpakkaset voivat yllättää.”

”Kaiken varalta on tärkeää myös tarkistaa omaisuuden vakuutusturva”, Mero lisää.

Tee ainakin nämä

  • Asenna jo ennen mökkimatkaa perheen puhelimiin 112-sovellus ja selvitä lisäksi mökkisi karttakoordinaatit hälytysajoneuvojen kutsumisen varalta. Koordinaatit näet 112-sovelluksesta. Sovelluksessa on muutakin hyödyllistä tietoa.
  • Tarkista tikkaiden, katon ja kävelysiltojen kunto, ennen kuin kiipeät katolle rännien puhdistukseen ja poistamaan piipunhattua.
  • Käytä tarvittaessa turvavaljaita ja köyttä. Varmista lisäksi, että huutoetäisyydellä on joku tarvittaessa auttamaan.
  • Aloita tulipesien lämmitys varovasti, pienellä tulella, hormin pelti auki, jotta hormi lähtee vetämään ja alkaa lämmetä hitaasti. 
  • Vapaa-ajan asunnon tulisijat ja hormit tulee nuohota normaalisti vähintään kolmen vuoden välein. Ympärivuotisessa käytössä olevan mökin tulisijat ja hormit on nuohottava kerran vuodessa. Pyydä tarvittaessa nuohoojaa tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunto ennen käyttöönottoa.
  • Tarkista, että kaikki alkusammutusvälineet ovat paikoillaan ja kunnossa. 
  • Vaihda uudet paristot kaikkiin palo, häkä- ja kaasuvaroittimiin. Testaa kaikki varoittimet.
  • Mökin sisällä talven yli olleiden sähkölaitteiden kunto on hyvä tarkistaa ja sähköjen kytkemisen jälkeen seurata hetki niiden toimintaa, ettei kuulu tai näy mitään poikkeavaa, kuten ritinää, rätinää tai savua. Jos laite ei toimi normaalisti, niin älä käytä sitä lainkaan, vaan korjauta se tai vaihda uuteen.
  • Tarkista kaasulaitteiden letkut ja liitokset ennen ensimmäisten makkaroiden paistamista.
  • Tarkista veneen kunto ennen sen laskemista vesille. Etsi myös kaikki veneessä mukana oltava turvavälineet ja tarkasta niidenkin kunto. Tärkeimmät ovat pelastusliivit.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan