- Uusi suomalainen ammattisijoittajien rahasto etsii metsä- ja bioteollisuussektorilta uusia menestystarinoita.
- Tavoitteena on tarjota vahvaa tuottoa sijoittajille ja samalla taistella ilmastonmuutosta vastaan.
- UB:n rahastot etsivät yrityksiä, jotka korvaavat fossiilisia raaka-aineita metsä- ja bioteollisuussektorin tuotteilla.
- Finanssiala ry:n juttusarjassa esittelemme jäsenyhtiöidemme konkreettisia toimia vihreän siirtymän edistämisessä.
Helsingin ydinkeskustassa Aleksanterinkadulla muutetaan maailmaa pienessä konttorissa, jonka ikkunasta näkee ikonisen Stockmannin kellon katuvilinää.
Matti Lehtipuu ja Sakari Saarela etsivät yhtä aikaa sekä uusia menestysyrityksiä että lisää pääomaa, jota sijoittaa kasvuyrityksiin.
Miehet ovat kovan luokan ammattilaisia sijoitusalalta. Molemmat ovat erikoistuneet metsäteollisuuteen, Lehtipuu vielä pidemmältä ajalta.
”Olen koulutukseltani metsänhoitaja”, Lehtipuu hymähtää.
Miehet ovat sijoittaneet myös omia varojaan UB Forest Industry Green Growth Fund I, eli UB FIGG -pääomarahastoon, joka sijoittaa metsä- ja biotuotealan kasvuyrityksiin. Rahasto etsii yrityksiä, jotka korvaavat fossiilisia raaka-aineita metsä- ja bioteollisuussektorin tuotteilla.
Ehkä mielenkiintoisin UB FIGGin sijoituskohde on saksalainen kasvuyritys Traceless. Se valmistaa maissintuotannon sivuvirroista muovia korvaavaa pinnoitemateriaalia pahvi- ja kartonkipakkauksiin.
”Muovipinnoitettuja pahvi- ja kartonkipakkauksia ei voida kierrättää, koska muovin erottaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa”, Saarela kertoo.
Tracelessin pinnoite puolestaan on helppo erottaa pahvista ja kartongista. Kyseessä on tuote, joka luonnossa muuttuu nopeasti mullaksi, jättämättä jälkeäkään.
Vasta vuonna 2020 perustettu saksalaisyritys on saanut maailman suurimpien pahvi- ja kartonkivalmistajien huomion innovaatiollaan. UB FIGG toimi johtavana rahoittajana yhtiön viimeisimmällä rahoituskierroksella, jolla kerättiin rahaa yhtiön ensimmäistä tehdasta varten.
UB FIGG on sijoitusalan konserni United Bankersin sekä Lehtipuun, Saarelan ja kahden alan arvostetuimpiin asiantuntijoihin kuuluvien Rainer Häggblomin sekä David Walkerin yhteishanke, jonka tavoitteena on kerätä 300 miljoonaa euroa instituutionaalisten sijoittajien varoja.
”Olemme tuotot ensin -rahasto. Mutta samalla rahasto on vahvasti ilmaston asialla. Nämä kaksi asiaa eivät ole ristiriidassa”, Lehtipuu toteaa.
Suomessa kaksi sijoitusta
UB FIGG on sijoittanut saksalaisyrityksen lisäksi kahteen suomalaiseen kasvuyritykseen, Woodioon ja Papticiin. Woodio valmistaa kylpyhuoneisiin designkalusteita puukomposiitista. Paptic korvaa pakkauksissa käytettävää muovia selluloosasta valmistamallaan pakkausmateriaalilla.
”Molemmat yritykset ovat vahvassa kasvuvaiheessa ja me haluamme osallistua juuri teollisen mittakaavan kasvattamiseen sekä sijoitusten että oman osaamisemme myötä”, Lehtipuu kertoo.
Lehtipuu näkee valtavia mahdollisuuksia metsäteollisuuden saralla.
”Metsähakkuusta saatavista raaka-aineista puolet käytetään energiantuotantoon, kun otetaan huomioon sellunkeitossa syntyvä energia.”
Tuotteita voidaan jatkossa jalostaa paljon pidemmälle. Esimerkkinä Lehtipuu nostaa esille sellun valmistamisessa sivuvirtana syntyvän ligniinin.
”Kyseessä on hyvin monipuolinen raaka-aine. Stora Enso on kehittänyt siitä tuotteen, joka korvaa akuissa grafiittihiiltä.”
Sekä Lehtipuu että Saarela ovat luoneet uransa pitkälti Suomen rajojen ulkopuolella. Menestyvän rahaston vetäminen ja maailman parantaminen samaan aikaan saivat Sakari Saarelan muuttamaan Lontoon Cityn pankkimaailmasta takaisin Suomeen.
”Tämä oli mahdollisuus, jota ei ollut varaa jättää väliin”, Saarela naurahtaa
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja