Taloyhtiölainojen lisääminen positiiviseen luototietorekisteriin parantaa rekisterin käytettävyyttä

Positiiviseen luottotietorekisteriin on kerätty suomalaisten luotot, kuten asuntolainat, pikavipit ja osamaksut. Kuva: Shutterstock
  • Finanssiala ry kannattaa taloyhtiölainojen tietojen lisäämistä positiiviseen luottotietorekisteriin.
  • Taloyhtiölainat muodostavat merkittävän osan suomalaisten veloista.
  • Rekisteriin tulee lisätä myös tieto, mihin asuntoyhtiöihin luottovastuut kohdistuvat.
  • Positiivinen luottotietorekisteri helpottaa luotonmyöntäjiä asiakkaan tietojen tarkistamisessa ja auttaa ylivelkaantumisen torjunnassa.

Finanssiala ry (FA) kannatta taloyhtiölainojen lisäämistä positiiviseen luottotietorekisteriin. Luottolaitokset käyttävät rekisteriä asiakkaan luottokelpoisuuden arviointiin.

”Taloyhtiölainat muodostavat merkittävän osan suomalaisten veloista, ja lainaosuudella on suora vaikutus luotonhakijan takaisinmaksukykyyn. Taloyhtiölainojen lisääminen rekisteriin helpottaa lainanmyöntämistä ja auttaa ylivelkaantumisen torjunnassa”, sanoo FA:n johtava lakimies Antti Laitila.

Positiiviseen luottotietorekisteriin lisättävät tiedot taloyhtiölainoista koskevat taloyhtiölainojen osakaskohtaisia velkaosuuksia, jotka ovat hyödyllisiä yksityishenkilön luottokelpoisuuden arviointia varten.

Rekisteriin ei kuitenkaan ole tulossa tietoa, mihin asuntoyhtiöihin rekisteriin talletetut tiedot yhtiölainaosuuksista kohdistuvat. Laitilan mukaan tämä on ongelma, joka tulee laissa vielä korjata.

”Yhtiöiden tunnistetiedot ovat tarpeen erityisesti, kun luotonhakija on vaihtamassa asuntoa. Hakijalla saattaa entuudestaan olla vastuullaan yhtiölainaosuuksia tai henkilökohtaisia asuntoluottoja, joita on tarkoitus maksaa pois uuden luoton myöntämisen yhteydessä.”

Rekisteri helpottaa luottokelpoisuuden arviointia

Positiiviseen luottotietorekisteriin on kerätty suomalaisten luotot, kuten asuntolainat, pikavipit ja osamaksut. Rekisteri helpottaa pankin tai muun luotonantajan työtä asiakkaan luottokelpoisuuden arvioinnissa. Rekisterissä näkyy myös, jos luoton maksussa on ollut yli 60 päivän viive.

”Luotonantaja saa aiempaa kattavammin tietoja luotonhakijan olemassa olevista luotoista. Rekisteri siis sekä helpottaa luotonantoa että auttaa ylivelkaantumisen suitsinnassa”, Laitila kertoo.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan