Finanssiosaamisen edistämisen teemaviikko European Money Week alkaa tänään. Teemaviikon aikana 34 Euroopan maata tuo esille nyt jo kolmatta kertaa omia hyviä kansallisia käytäntöjään ja tapahtumia finanssiosaamisen edistämiseksi. Myös Finanssialan Keskusliitto (FK) jäsenyhtiöineen on mukana tapahtumassa. FK:n valtakunnallinen peruskoulun yläasteelle tarkoitetun Zaldo-taloustaitokilpailun voittajaluokka julkistetaan keskiviikkona 29.3.
Eri Euroopan maiden finanssiosaamishankkeita voi teemaviikon aikana seurata twitterissä. Käyttäjä @EUMoneyWeek ja hashtag #EMW2017 yhdistävät hankkeet toisiinsa. Eri maiden hyviin käytäntöihin voi myös tutustua osoitteessa http://www.europeanmoneyweek.eu/
Nuorten talousosaamisen edistäminen on yksi finanssialan tärkeitä vastuullisuusteemoja. Suomalaisilla tulee olla hyvät tiedot ja taidot oman talouden hallinnassa sekä käsitys markkinoiden toimintaperiaatteista. Vain niiden hallinnalla ja taitoja kehittämällä voidaan välttää ylivelkaantuminen ja maksuhäiriömerkinnät. Hyvät taloustaidot kehittävät oman talouden hallinnan lisäksi myös liiketoimintataitoja sekä yrittäjävalmiuksia.
Finanssialan Keskusliitto jäsenyhtiöineen edistää monella tavoin suomalaisten taloudenhallinnan taitoja. FK:lla on peruskoulujen käyttöön oppimateriaaleja omien taloustaitojen kehittämistä varten. Zaldo.fi on pelillinen oppimisaineisto ja opittuja taitoja testataan valtakunnallisessa kisassa. Voittaja julistetaan 29.3.
FK jäsenyhtiöidensä tukemana järjestää lukiolaisille tarkoitettua Talousguru-kilpailua, jonka voittaja Talousguru 2017 Jooa Mustonen sai kilpailun kiertopalkintona toimivan tohtorinhatun päähänsä pari viikkoa sitten. Samaan aikaan kaikille yli 15-vuotiaille nuorille tarkoitetun Tubetatonni -videoblogikilpailun parhaimmisto pääsee EMW-viikon aikana kertomaan omia taloudenhallinnan vinkkejään eurooppalaiselle yleisölle. Kilpailun kolme parasta videota voi katsoa YouTubesta:
Kilpailutöiden parhaat palat koosteena
Finanssialan Keskusliiton jäsenet osallistuvat monin eri tavoin nuorten, syrjäytyneiden ja myös yritysten finanssiosaamisen ja taloudenhallinnan taitojen edistämiseen. Esimerkiksi Nordea tukee nuoria yhteistyössä Taloudellisen Tiedotustoimiston kanssa. Yrityskylän ja Yrityselämän nuoret sukupolvet -hankkeiden kautta kulkee vuoden aikana n. 60 000 oppilasta. Ohjelmiin kuuluu yhteensä yli 1 000 000 talouslukutaidon oppituntia. Nordean tukemaan ja HYOLin järjestämään vuotuiseen taloustietokilpailuun osallistuu vuosittain 30 000 yhdeksäsluokkalaista.
Työeläkeyhtiö Varma opastaa yrittäjyydestä unelmoivia ja eläketurvasta kiinnostuneita. Varmalla on asiakkaidensa taloudenhallintaan verkkotyökaluja. Eläkelaskurilla voi laskea arvion tulevasta työeläkkeestään, seurata oman työeläkkeen karttumista sähköisestä työeläkeotteesta ja pysyä kartalla siitä, millainen on oma toimeentulo työuran jälkeen. Yrittäjän urasta haaveilevia tai jo taipaleelle ryhtyneitä auttaa Onnistu Yrittäjänä -palvelu.
Danske Bank järjestää yhdessä kumppaninsa Nuorten Akatemian kanssa tänä vuonna yhteensä 130 nuorten unelmatyöpajaa eri puolilla Suomea lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Työpajojen johtoajatus on Elä nyt. Nuoria rohkaistaan paitsi unelmoimaan myös miettimään muun muassa taloudenhallinnan avulla, miten omat unelmat voi muuttaa suunnitelmiksi.
Aktia tukee tänä vuonna rahallisesti yhteensä kahdeksaa suomalaista yliopistoa ja korkeakoulua. Lahjoituksen saavat Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Oulun yliopisto, Svenska Handelshögskolan, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi. Lahjoituksen tavoitteena on osaltaan turvata yliopistojen alueellista elinvoimaisuutta ja tukea korkeasti arvostettua suomalaista koulutusjärjestelmää.
Työeläkeyhtiö Ilmarinen neuvoo asiakasyrityksiä ja niiden työntekijöitä jakamalla osaamistaan työelämän kehittämiseen liittyvissä hankkeissa. Myös eläkkeelle siirtymisen vaihtoehdoista ja taloudellisista vaikutuksista opastaminen auttaa työntekijöitä oman talouden hallinnassa eläkkeelle siirtymistä suunnitellessa ja sen jälkeen. Ilmarisen Wauhdittamossa kehitetään työelämää yhdessä asiakkaiden kanssa. Yhteiselle alustalle on koottu jo 80 ideaa asiakkaiden arjen ja työn helpottamiseksi. Slushin innovaatiokilpailussa korkeakouluopiskelijat ympäri Suomen ratkoivat eri toimialojen digihaasteita. Ilmarisen sparraama opiskelijatiimi voitti kilpailun, ja yhteistyötä opiskelijoiden kanssa jatketaan.
Työeläkevakuuttaja Elo järjestää työelämään tutustumiseen liittyviä tapahtumia kouluille, kuten Työelämä tutuksi -tapahtuman espoolaisille peruskoululaisille. Elo tekee yhteistyötä Suomen Yrittäjien, Perheyritysten liiton ja Nuori Yrittäjyys -järjestön kanssa sekä tukee Uskalla yrittää -kilpailua. Yhteistyön tavoitteena on rohkaista nuoria yrittäjyyteen.
Finanssialan toimijoista monet ovat mukana myös Vamoksen taloustaitohankeessa, joka on tarkoitettu syrjäytymisvaarassa oleville tai syrjäytyneille nuorille. Sadat finanssialan toimihenkilöt osallistuvat vapaaehtoistyöhön.
Finanssiosaamista edistetään foorumilla
European Money Week on European Banking Federation EBF:n organisoima. EBF on yhdessä kahdeksan muun organisaation kanssa perustanut alkuvuodesta myös eurooppalaisen foorumin finanssiosaamisen edistämiseksi. European Platform for Financial Education kokoaa yhteen useita kattojärjestöjä pankkisektorin ja vakuutussektorin lisäksi. Foorumin tavoitteena on edistää finanssilukutaitoa Euroopassa erityisesti nuorten ja yrittäjien keskuudessa.