Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski saapui nuorten talousgurujen studioon puolustamaan rahapelien kansallista monopolia. Onko oikein, että valtio pyörittää uhkapelihaittoja tuottavaa rahapelimonopolia?
Markkinatalousmiehet Tuukka Tuomikoski ja Väinö Tuovinen pureutuivat valtion uhkapelimonopoliin ja ottivat keskustelukumppanikseen Veikkauksen johtoa. Varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski perusteli Veikkauksen asemaa sillä, että uhkapelihaitoilla saadaan kotimaisen monopolin kautta ostettua myös hyötyjä suomalaiselle yhteiskunnalle.
”Sillähän on merkittävästi väliä, missä uhkapelejä pelataan. Jos uhkapelejä pelataan esimerkiksi Veikkauksen ulkopuolella, voi käydä ilmiö, jota kutsun termillä export money ja import problems – eli pelaamisen tuotot menevät ulos ja riippuvuushaitat hoidetaan kotona”, Nummikoski perustelee.
Veikkaus myös tukee voitoillaan muun muassa suomalaista kulttuuria ja urheilua. Niiden rahoitus on tullut myös pitkälti riippuvaiseksi veikkausvoittovaroista.
Nuoret gurut eivät täysin ostaneet Nummikosken väitteitä, vaan laskivat Veikkauksen vesille verkkoja, mistä ei päässyt helposti rimpuilemaan irti.
”Onko alun alkaenkaan moraalista, että annamme kansalaisjärjestöjen rahoituksen olla Veikkauksen rahoista riippuvaista? Voitot revitään sellaisilta ihmisiltä, joilla ei olisi aidosti varaa rahan menettämiseen. THL:n arvion mukaan ongelmapelaajia on noin 130 000”, Tuukka Tuomikoski tiukkaa.
”Ja onko oikein, että Veikkaus tarjoaa rahapeliautomaatteja kaikissa kaupoissa ja kioskeissa läpi Suomen? Miksei rahapeleissä voi soveltaa samanlaisia rajoituksia, kuin vaikka tupakan kohdalla? Jos saatavuutta rajoitetaan, niin ongelmapelaajien on todella yritettävä päästäkseen pelien ääreen”, gurut jatkavat.
Miten Veikkauksen Velipekka Nummikoski pärjäsi gurujen tentissä? Kuuntele Talousgurut-podcast.