Uudet ja vanhat talousgurut pääsivät haastamaan finanssipomot Helsingin Sanomien Sanomatalon Mediatorilla. Nordean maajohtaja Ari Kaperi, työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber ja FK:n Piia-Noora Kauppi pantiin koville.
Tiukiten haastettiin FK:n hallituksen puheenjohtajaa, Nordean Kaperia. Vuoden 2014 talousguru Heidi Häyrynen ahdisti Kaperia kysymällä finanssialan tulevaisuudesta digitalisaation mullistaessa asiakaskäyttäytymistä.
”Miten pankit aikovat pärjätä kilpailussa, kun alalle tulee koko ajan uusia fintech-yrityksiä, jotka tarjoavat uudenlaisia finanssipalveluita asiakkaille? Tuntuu sille, että perinteiset pankit vain tarjoavat saman vanhan palvelunsa verkossa, kun uudet toimijat räätälöivät palvelunsa täysin verkon ehdoilla”, Aalto-yliopistossa laskentatointa lukeva Häyrynen tykitti.
”Jos emme pysty siihen vastaamaan, meitä ei kohta enää ole”, Kaperi vastasi. Hänen mukaansa pankkien on vaikea tehdä investointeja tulevaisuuteen, sillä pankkien kannattavuus on verraten heikko. ”Kun on tehty samoilla periaatteilla liiketoimintaa 150 vuotta, on tietenkin vaikea muuttaa toimintatapaa. Me kuitenkin etsimme kumppaneita digitalisaation tuomiin muutoksiin laajalla sektorilla. Teemme digitaalisen liiketoiminnan kehityksessä yhteistyötä yhtiöiden seinien sisä- ja ulkopuolella.”
Kaperi totesi kisan uusia alalle tulijoita vastaan olevan kovaa, mutta uskoi alan selviävän vahvan luottamuksen ja turvallisuuden vuoksi. ”Omaan pankkiin luotetaan paljon. Jos oma pankki pystyy tarjoamaan yhtä kätevät palvelut kuin uusi alalle tuleva kilpailija, niin miksi lähteä kelkasta? On helppo jatkaa tutun ja turvallisen pankin asiakkaana”, Kaperi pohdiskeli.
Eläkevarojen hallinnoinnista talousgurut Huberin linjoilla
Satu Huber ei joutunut olemaan talousgurujen kanssa eri mieltä eläkevarojen sijoittamisesta. Helsingin Sanomien toimittajat Paavo Teittinen ja Anni Lassila kysyivät guruilta ja pomoilta, pitäisikö eläkevaroja sijoittaa enemmän Suomeen vai ulkomaille.
”Varoille saatavan tuoton pitäisi ohjata eläkevarojen sijoittamista kotimaasympatioita enemmän”, totesi tämän vuoden Talousguru-kisassa kolmanneksi sijoittunut iisalmelainen Sauli Kärkkäinen. Muilla talousguruilla linja sen sijaan puolsi kotimaan sijoituksia riittävässä määrin, kunhan tuotosta ja hajautuksesta pidetään samalla riittävä huoli.
”Onneksi en joudu olemaan näiden gurujen kanssa eri mieltä”, Satu Huber huokaisi helpotuksesta. ”Elon noin 20 miljardin euron suuruisista eläkevaroista neljännes on sijoitettu Suomeen, loput muualle. Suurin piirtein samanlainen jakauma on muillakin suomalaisilla työeläkeyhtiöillä.”