Useimmille on perin selvää, miten maitoa ostetaan. Marssitaan lähikauppaan, napataan kylmiöstä maitopurkki, saapastellaan kassalle ja maksetaan. Mieluusti jonkinlainen tervehdys. Mutta miten ostetaan osake tai merkitään itselle rahasto-osuuksia? Talousguru Kaius Kumpulaisen videoluennossa näytetään, miten sijoittaminen tapahtuu.
Verkossa on runsaasti erilaista oppimateriaalia sijoittamisesta, mutta yllättävän vähän kädestä pitäen opastusta siihen, miten sijoituskohteen osto käy. Talousguru Kaius Kumpulainen näyttää kaikille avoimessa videoluennossaan havainnollistavia esimerkkejä muutamien pankkien verkkopalveluista, joista osakkeet ostetaan tai rahasto-osuudet merkitään muutamalla hiiren naksautuksella.
”Käyn luennossa läpi, miten jo pienistäkin tuloista voi tehdä sijoituksia, jotka ovat vaikka muutaman kympin suuruisia. Silloin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota kaupankäyntikuluihin ja harkita esimerkiksi rahastoja, joissa kulut ovat matalat”, Kumpulainen kertoo.
Neljä luentoa vaihtelevista aiheista – Kuten ketä korot kiinnostaa?
Viime keväänä lukiolaisten Talousguru-kilpailun voittanut Kumpulainen sai tehdä neljä videoluentoa itseään kiinnostavista talousaiheista. Ensimmäinen osa julkaistiin jo alkukesästä ja se käsitteli ilmastonmuutoksen hillintää talouden keinoin. Videot on suunniteltu vapaasti käytettäviksi esimerkiksi opetuksessa.
Yksi luennoista sukeltaa syvemmälle sijoittamisen syövereihin avaamalla hieman vaikeampien sijoitustuotteiden kuten johdannaisten sielunelämää. Neljäs luennoista on raflaava Ketä korot kiinnostavat. Siinä käydään läpi, miten yleinen korkotaso määräytyy ja mitä vaikutusta sillä on tavalliselle ihmiselle, jolla on esimerkiksi opinto- tai asuntolainaa.
Videot julkaistaan Finanssiala ry:n Youtube-kanavalla omana Talousgurun luennot -soittolistanaan ja ne löytyvät myös Talous ja nuoret TATin opettajille suunnatusta opetusmateriaalipankista.
Talousguru-kilpailun ilmoittautuminen on jo auki!
Ilmoittautuminen ensi vuoden Talousguru-kilpailuun on jo auennut! Talousguruun ilmoittaudutaan lukioittain ja ilmoittautumisen tekee opettaja.
Kilpailussa menestyneille on tarjolla opiskelupaikkoja ilman pääsykoetta peräti seitsemässä suomalaisessa korkeakoulussa.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen Talousguru-kilpailuun: talousguru.net
Katso jälkitallenne kevään 2020 Talousguru-finaalista
Kahden minuutin kooste Talousguru-kilpailusta