Talousennusteet: Suomen talous kääntyy loivaan nousuun vuonna 2025

Finanssiala ry ylläpitää verkkosivuillaan koostetta talousennusteista. Mukana on ennusteet pankeilta, viranomaisilta ja suomalaisilta tutkimuslaitoksilta. Kuva: Shutterstock
  • Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu 0,2 prosenttia vuonna 2024. Vuonna 2025 talous kasvaa 1,4 prosenttia.
  • Suomen Pankin ennusteen mukaan Suomen talous supistuu 0,5 prosenttia vuonna 2024. Vuonna 2025 talous kasvaa 1,1 prosenttia.
  • Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ennusteen mukaan talous supistuu tänä vuonna 0,4 prosenttia ja kasvaa ensi vuonna 1,1 prosenttia.
  • Handelsbankenin ennusteen mukaan talous supistuu 0,2 prosenttia vuonna 2024 ja kasvaa 1,5 prosenttia vuonna 2025.
  • Tutkimuslaitos Laboren ennusteen mukaan Suomen talous supistuu 0,2 prosenttia vuonna 2024. Vuosina 2025–2026 talous kasvaa 1,7 ja 1,8 prosenttia.
  • Lisää pankkien, tutkimuslaitosten ja viranomaisten talousennusteita on Finanssiala ry:n verkkosivuillaan ylläpitämässä koosteessa.

Tuoreimmissa talousennusteissa Suomen talouden supistuminen hidastuu vuonna 2024 viime vuoteen verrattuna, ja ensi vuonna talous kääntyy loivaan nousuun. Näin arvioidaan 10. syyskuuta 2024 jälkeen julkaistuissa talousennusteissa.

Syyskuun puolivälin ennusteissa pessimistisin arvio vuodesta 2024 on Suomen Pankilla: bruttokansantuote vähenee 0,5 prosenttia. Pienintä supistumista ennustavat Handelsbanken, Etla ja Labore: -0,2 prosenttia. Suurinta kasvuprosenttia ensi vuodelle ennustaa Labore: 1,7 prosenttia. Pellervon taloustutkimuksen ennusteet jäävät näiden lukujen väliin.

Etla myös ennustaa, että Suomen talous on jäämässä 2024 euroalueen surkeimmaksi suoriutujaksi.

”Suomen talouden taantuma on ennusteiden mukaan hellittämässä, mutta suureen iloon ei ole aihetta. Kasvu on lähivuosina jäämässä 1–2 prosentin haarukkaan. Ikääntyvä yhteiskunta ja heikko tuottavuuskasvu eivät anna eväitä parempaan – talouden moottorista ei yksinkertaisesti lähde enempää kierroksia”, toteaa Finanssiala ry:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

”Suomella on kiire etsiä itselleen uutta kasvun kaavaa, jotta hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäminen nykyisessä laajuudessaan on mahdollista. Tässä kannattaa hyödyntää esimerkiksi parhaillaan valtiovarainministeriössä työn alla olevaa finanssialan kasvustrategiaa. Finanssiala voi olla yksi Suomen talouden kasvun moottoreista, jos sille vain annetaan mahdollisuus. Se edellyttää alan kilpailukyvystä ja toimintaedellytyksistä huolehtimista”, Mattila sanoo.

Finanssiala ry ylläpitää verkkosivuillaan koostetta talousennusteista. Mukana on ennusteet pankeilta, viranomaisilta ja suomalaisilta tutkimuslaitoksilta sekä muun muassa Euroopan komissiolta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF). Kooste päivittyy noin neljästi vuodessa.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan