Suoraveloitus päättyy tammikuussa, korvaavien laskutustapojen käyttöönotto kangertelee

Suoraveloituksen päättymisen takaraja häämöttää jo horisontissa. Pankit eivät ota suoraveloitusaineistoja vastaan laskuttajilta enää tammikuun lopun jälkeen. Vielä lähempänä on 20.11.2013, joka on viimeinen päivä jolloin laskuttajat voivat ilmoittautua muuntoon. Finanssialan Keskusliiton johtaja Päivi Pelkosen mukaan laskuttajista vasta 15 prosenttia on käynnistänyt muunnon. Huolena on, että yrityksille tulee kiire ja kuluttajien laskunmaksu häiriintyy.

Muuntoon osallistuva laskuttaja muuntaa pankin kanssa suoraveloituksen e-laskuun ja suoramaksuun niin, että kuluttajan ei tarvitse tehdä mitään. Suoraveloituksen ja suoramaksun eroa kuluttaja ei huomaa, sillä kummassakin palvelussa maksu veloitetaan automaattisesti tililtä eräpäivänä. Ilmoitus veloituksesta tulee etukäteen postissa. 

Vaikka suoraveloituksen osuus maksuliikenteen koko volyymista on vain 4 prosenttia, on suoraveloitusta käyttäviä laskuttajia 37 500 ja kuluttajia arviolta kolme miljoonaa. Suoraveloituksen suurimmat käyttäjäryhmät ovat seniorit ja erityisryhmät.

Suoraveloitusasiakkaiden palveluiden jatkuvuus on turvattava ilman häiriöitä

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentusen mukaan laskuttajan päätös käyttää pankkien tarjoamaa muuntopalvelua tai jättäytyä sen ulkopuolelle ja ottaa käyttöön paperilasku tai SEPA-suoraveloitus vaikuttaa suuresti kuluttajan arkeen. 

”E-lasku on monille kätevä vaihtoehto ja helpottaa elämää. Tietyille erityisryhmille e-lasku ei ole kuitenkaan realistinen vaihtoehto. Kaikilla ei ole riittäviä taitoja, tietokonetta tai verkkopankkitunnuksia. Näihin erityisryhmiin kuuluu muun muassa iäkkäitä, näkövammaisia ja laitospotilaita. Heille suoramaksu on hyvä vaihtoehto”, Päivi Hentunen toteaa. 

Erityisryhmien kannalta on ongelmallista myös se, jos yritys päättää siirtyä suoraveloituksesta paperilaskutukseen. Jos kuluttaja on tottunut siihen, että laskutus hoituu suoraveloituksena, hän ei välttämättä osaa reagoida paperilaskuun tai ei kykene maksamaan sitä.

Aikataulu ei jousta

Euromaksualueella siirrytään maksamisessa yhteisiin maksupalveluihin 1.2.2014 mennessä. Maksukortit, tilisiirrot ja tilinumerot ovat jo standardeiltaan yhtenäiset. Viimeisenä muuttuu suomalainen suoraveloitus, joka ei ole EU-asetuksen mukainen.

 ”Suoraveloituksen aikataulu on määritelty EU-asetuksessa, eikä se jousta”, sanoo SEPA-ydinryhmän puheenjohtaja Päivi Heikkinen Suomen Pankista. 

Suoraveloituksen päättymistä on valmisteltu SEPA-ydinryhmässä Suomen Pankin johdolla. SEPA-ydinryhmän jäseniä ovat viranomaisten ja pankkien lisäksi muun muassa ohjelmistotalojen ja yrittäjäjärjestöjen edustajat. 

Tiedotustilaisuuden aineisto:
• Suoraveloituksen päättymisen aikataulut, Sepa-ydinryhmän puheenjohtaja Päivi Heikkinen Suomen Pankki
• Suoraveloitusasiakkaiden palveluiden jatkuvuus on turvattava ilman häiriöitä, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen Kilpailu- ja kuluttajavirasto
• Suoraveloituksen korvaavat palvelut, johtaja Päivi Pelkonen Finanssialan Keskusliitto