Suomi palasi kärkiviisikkoon kansainvälisessä eläkevertailussa – ykkönen luotettavuudessa ja läpinäkyvyydessä

SUOMI VIISIKOSSA JÄLLEEN

Suomi sai jo yhdeksättä kertaa vertailun parhaimmat pisteet eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä. Kuva: Shutterstock
  • Suomen eläkejärjestelmä sijoittui viidenneksi kansainvälisessä Global Pension Index -vertailussa.
  • Suomi hyötyi uudesta laskentatavan muutoksesta. Islannin eläkejärjestelmä valittiin jo toistamiseen maailman parhaaksi.
  • Suomi sai jo yhdeksättä kertaa vertailun parhaimmat pisteet eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Suomi paransi sijoitustaan viidennelle sijalle vuosittain koottavassa kansainvälisessä Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) eläkejärjestelmien vertailussa. Viime vuonna Suomi oli sijalla seitsemän.

”Suomen eläkejärjestelmä on jälleen kerran hyväksi todettu. Järjestelmä on yksilölle yksinkertainen ja läpinäkyvä. Eläkejärjestelmän kehitystyö on vuosikymmenien saatossa ollut pääosin onnistunutta”, sanoo Finanssiala ry:n (FA) eläkeasioista vastaava johtaja Mikko Kuusela.

Neljättätoista kertaa järjestetty vertailu kattaa yli neljän miljardin ihmisen eläketurvan ja siihen osallistuu 44 maata. MCGPI-vertailussa eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Pohjoismaiset järjestelmät näyttivät taas edistyneisyyttään, sillä koko hyvinvointivaltioiden viisikko mahtui kymmenen parhaan joukkoon.

Suomen kokonaispisteet paranivat viime vuodesta, ja sijoitus nousi kaksi sijaa ylemmäksi vuoden 2021 tiputuksen jälkeen. Vertailussa käytettiin uudistettua pistelaskua, joka painottaa aiempaa enemmän vahvan ansiosidonnaisen eläketurvan maita. Suomi hyötyi laskentavan muutoksesta.

Kansalaisen kannalta Suomen järjestelmä on yksinkertainen ja läpinäkyvä. Eläkekertymä seuraa mukana työpaikan vaihdoista huolimatta ja sen määrän voi tarkistaa milloin vain työeläkeotteelta.

Luotettavuus ja läpinäkyvyys Suomen vakiintuneet valtit

Global Pension Index listaa Suomelle kehityskohteiksi minimieläketurvan parantamisen, kotitalouksien säästämisasteen ja työeläkemaksujen rahastointiasteen nostamisen sekä ikääntyneiden työllisyysasteen parantamisen.

”Suomen eläkejärjestelmä osoitti jälleen vahvuutensa, vaikka keskustelussa eläkkeitä paljon kritisoidaankin. Riittävyyden ja kestävyyden parantaminen ovat tavoiteltavia, tosin ristiriitaisiakin tavoitteita”, Kuusela toteaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan