”Suomi on jämähtänyt lähtöviivalle lobbauksen läpinäkyvyydessä”

Suomeen pitäisi saada kansallinen lobbarirekisteri, vetoaa Finanssiala ry:n viestintä ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula. Useassa Euroopan maassa rekisteri on käytössä, ja EU:n omassa avoimuusrekisterissä on yli 11 000 lobbaria.

Suomeen tulisi perustaa eduskunnan ylläpitämä rekisteri, johon ammattimaista lobbausta tekevien järjestöjen, yritysten ja yhteisöjen pitäisi ilmoittautua.

”Rekisteriin kuulumattomuus ei saisi kuitenkaan estää kansalaisliikkeiden tai yksityishenkilöiden pääsyä päättäjien ja viranhaltijoiden pakeille”, Yli-Huttula muistuttaa.

EU:ssa ja useassa jäsenmaassa on käytössä rekistereitä, joihin lobbareita kootaan.

”Suomi on osa Eurooppaa, ja EU-edunvalvonnassamme olemme tottuneet rekistereihin. Lobbauksen läpinäkyvyydessä Suomi on kuitenkin jäänyt lähtöviivalle.”

Edunvalvoja pyrkii vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja tarjoaa asiantuntemuksensa lainsäätäjien käyttöön. Edunvalvoja tai lobbari on tärkeä osa demokraattista prosessia. Rekisteri tekisi lobbaamisesta julkisempaa ja avoimempaa.

”Finanssiala ry on yhteiskunnassa kumppani, mutta samalla myös haastaja. Meillä ei ole mitään sala-agendaa, jota kabineteissa ajetaan. Kaikki tavoitteemme löytyvät verkkosivuiltamme”, Yli-Huttula sanoo.

Oman argumenttinsa ja näkemyksensä lisäksi lobbarin tulee kertoa myös toisenlaiset kannat. Poliitikko saattaa ajatella, ettei muita näkökulmia ole.

”Jos lobbari ei kerro kokonaisuutta ajamastaan asiasta, se antaa epärehellisen kuvan”, Yli-Huttula summaa.