
- Tarve virtaviivaistaa Suomessa sovellettavan TRACE-mallin (Tax Relief and Compliance Enhancement) mukaisia osingon lähdeveromenettelyjä on noussut esille viimeaikaisessa julkisessa keskustelussa.
- Finanssiala ry:n (FA) mukaan olennaista olisi keskittyä EU-vaikuttamiseen ja FASTER-direktiivin laadukkaaseen toteuttamiseen.
- Direktiivi tulee saattaa voimaan järkevästi harmonisoituna, jotta se kannustaisi sijoittamiseen EU-maiden rajojen yli.
- FASTER-direktiivin tarkoituksena on yhtenäistää ja nopeuttaa lähdeverojen palautusprosessia EU:n alueella sekä ehkäistä palautuksiin liittyviä väärinkäytöksiä. Direktiivi pyrkii helpottamaan rajat ylittävää sijoittamista EU:ssa.
- FASTER-direktiivi on osa EU:n säästö- ja investointiunionia (Savings and Investments Union, SIU), joka jatkaa pitkään käynnissä ollutta EU:n pääomamarkkinaunionin projektia.
- Suomen ei tule ottaa käyttöön FASTER:in mahdollistamia kansallisia tiukennuksia, jotta Suomen houkuttelevuus sijoitusmaana ei heikkene.
Osingon lähdeveromenettelyä pyritään parantamaan EU:ssa FASTER-direktiivillä pääomamarkkinoiden tehokkuuden ja kilpailukyvyn edistämiseksi. Tällä hetkellä ulkomaiset sijoittajat joutuvat pääsääntöisesti hakemaan takaisin ylimääräisiä lähdeveroja jälkikäteen. Suomessa nykyisin sovellettavan TRACE-mallin lähtökohta on, että ulkomainen sijoittajan osingosta peritään lähdevero oikeansuuruisena jo lähteellä. Tavoitteeseen ei kuitenkaan olla päästy riittävän laajasti johtuen erityisesti rekisteröityneille säilyttäjille asetetuista tiukoista ja tulkinnanvaraisista menettelytapa- ja selonottovelvoitteista.
Suomen talouden kannalta on tärkeää, että sijoittaminen kotimaisiin yrityksiin sujuisi mahdollisimman vaivattomasti. Tavoitetta on pyritty edistämään muun muassa hiljattain julkistetussa Risto Murron kasvutyöryhmän raportissa, jossa kartoitettiin keinoja myös osinkojen lähdeveromenettelyn sujuvoittamiseksi.
Lähdeveromenettelyjen järkevöittämisen kannalta olisi kannattavinta keskittää voimat FASTER-direktiivin mahdollisimman tasokkaaseen toteuttamiseen, sanoo Finanssiala ry:n (FA) johtava veroasiantuntija Marja Blomqvist.
”FASTER-direktiivi on tulossa voimaan vuonna 2030. Voimavarat olisi tällä hetkellä tärkeintä suunnata EU-vaikuttamiseen, jotta direktiivi tulisi voimaan mahdollisimman järkevästi harmonisoituna. Se kannustaisi parhaiten sijoittamista rajojen yli”, Blomqvist toteaa.
Blomqvist katsoo, että Suomen nykyistä OECD:n TRACE-malliin pohjautuvaa lainsäädäntöä ei ole mielekästä yrittää muuttaa FASTER-direktiivin tultua hyväksytyksi EU:ssa. Lähinnä Verohallinnon tulkinnanvaraista menettelytapa- ja selonottovelvollisuutta koskevaa ohjeistusta voitaisiin vielä tarkentaa.
Voimavarat tulisi Blomqvistin mukaan kohdentaa päättäväisen EU-vaikuttamisen lisäksi FASTER-direktiivin kansallisen implementoinnin suunnitteluun. Jos EU-tasolla arvopaperien säilyttäjien velvollisuuksia ja vastuita ei ole määritelty riittävän selvästi ja yksiselitteisesti, linjaukset tulee Blomqvistin mukaan tehdä kansallisesti.
Tarpeetonta ja lyhytnäköistä kansallista lisäsääntelyä tulee kuitenkin välttää. Lisäksi FASTER-direktiivin mahdollistamia jäsenvaltiokohtaisia tiukennuksia ei Suomessa ole syytä ottaa käyttöön.
”Suomella on erinomainen tilaisuus profiloitua sijoitusystävällisenä maana, jos direktiivin kansallinen implementointi tehdään ajoissa ja tarpeeton kansallinen lisäsääntely vältetään. Näin Verohallinto, pankit ja muut toimijat ehtisivät valmistautua direktiivin voimaan astumiseen, ja säilyttäjät tietäisivät varmuudella, miten kaikki toimii täällä 1.1.2030 alkaen”, Blomqvist huomauttaa.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja

”Suomella on erinomainen tilaisuus profiloitua sijoitusystävällisenä maana” – FASTER-direktiivin laadukas toteutus etusijalle, kansallista lisäsääntelyä vältettävä

Finanssialan arvonlisävero kaipaa remonttia, mutta suomalaista työeläkejärjestelmää ei saa vaarantaa uusilla verorasitteilla

Verohallinto supistaa suuryritysten palveluita – FA: Verotuksellisiin kysymyksiin saatava silti luotettavat vastaukset ajoissa

Finanssiala vetoaa verottajaan: Yritysasiakkaiden tulee jatkossakin saada toimialaan liittyvää palvelua Verohallinnosta
