Suomalainen suoraveloitus päättyy – miten laskut maksetaan?

​Kotimainen suoraveloitus päättyy Euroopan unionin asetuksella 31.1.2014 mennessä. Suoraveloitus korvataan vähitellen e-laskulla ja suoramaksulla tämän vuoden aikana. Suoraveloituksen päättyminen koskee monia kuluttajia ja yrityksiä. Suoraveloitusta käyttäviä kuluttajia on kolme miljoonaa ja suoraveloitusta käyttäviä aktiivisia laskuttajia noin 37 500.

Pankit ovat tiedottaneet asiakkailleen muutoksesta jo joulu–tammikuussa, mutta asiakkaat saavat kirjeitä laskuttajilta suoraveloituksen loppumisesta pitkin vuotta. Muutos on aiheuttanut huolta asiakkaissa – varsinkin esimerkiksi senioreissa ja muissa erityisryhmissä, joiden voi olla vaikea hoitaa omia päivittäisiä pankkiasioitaan verkkopankeissa.

Kuluttajilla ei syytä huoleen

”Kuluttajien ei tarvitse olla huolissaan muutoksesta”, vakuuttaa Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. ”Suoraveloituksen päättymistä on valmisteltu pitkään, ja huolellisen valmistautumisen tarkoitus on ollut nimenomaan varmistaa asiakkaan kannalta mahdollisimman vaivaton siirtymä. Asiakkaan ei tarvitse tehdä muutoksen eteen mitään, vaan laskuttaja ja pankki hoitavat muutoksen asiakkaan puolesta.” Jos asiakas on käyttänyt verkkopankkia aktiivisesti, korvautuu suoraveloitus e-laskulla, joka veloitetaan automaattisesti asiakkaan tililtä. Jos asiakkaalla ei ole ollut verkkopankkia aktiivisessa käytössä, suoraveloitus korvautuu uudenlaisella suoramaksulla, jolloin laskuttaja lähettää laskun pankkiin ja pankki maksaa sen automaattisesti eräpäivänä. Muutos ei vaadi kuluttajilta toimenpiteitä ”Asiakkaan näkökulmasta mikään ei muutu – laskujen automaattinen maksaminen jatkuu joko e-laskuna tai suoramaksuna riippuen siitä, onko asiakas käyttänyt aktiivisesti verkkopankkia”, selventää Finanssialan Keskusliiton kehityspäällikkö Pirjo Ilola. ”Laskuttajan vastuulla on tehdä tekniset muutokset eikä asiakkaan tarvitse siitä huolehtia. Muutos tapahtuu asiakkaan näkökulmasta automaattisesti.” Muutos alkaa laskuttajalta tulevasta kirjeestä. Asiakas saa kirjeen jokaiselta laskuttajalta, jonka laskuja on maksettu aiemmin suoraveloituksena. Kirjeessä kerrotaan, milloin laskutus muuttuu suoraveloituksesta e-laskuun tai suoramaksuun. Asiakkaalla on kaksi kuukautta aikaa harkita, hyväksyykö muutoksen. Hyväksyminen ei vaadi toimenpiteitä, mutta jos asiakas ei hyväksy muutosta, hänen tulee ottaa yhteys pankkiinsa. ”Kirjeitä saapuu laskuttajilta pitkin vuotta. Jos ystäväsi saa kirjeen eri aikaan kuin sinä, ei ole syytä huoleen. Suoraveloitukset alkavat muuttua e-laskuiksi tai suoramaksuiksi pikku hiljaa”, Ilola kertoo. Viimeiset kirjeet saapuvat marraskuuhun 2013 mennessä. Alkuvuodesta 2014 suomalainen suoraveloitus päättyy.

E-laskujen käyttö lisääntynyt

Suomalaiset käyttävät e-laskua jo nyt ahkerasti. Finanssialan Keskusliiton Säästäminen, luotonkäyttö ja maksaminen 2012 -tutkimuksen mukaan jo 33 prosenttia verkkopankkia käyttävistä suomalaisista saa e-laskuja. Aktiivisimmat e-laskun käyttäjät ovat 25–34-vuotiaat.

E-lasku yleistyy suoraveloituksen päättymisen myötä, mutta e-laskua voi alkaa käyttää jo nyt. Paperiset laskut voi korvata e-laskulla, jolloin säästää aikaa ja välttää kirjoitusvirheitä. Asiakas voi silti edelleenkin hallita itse, milloin ja miten paljon tililtä laskutetaan. E-laskun käyttöönotosta sovitaan oman pankin kanssa.

Miten laskut maksetaan?

Miten suomalaiset maksavat?

Faktoja kuluttajalle suoraveloituksen päättymisestä