Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Kiire on osasyyllinen suurimpaan osaan työssä sattuneista tapaturmista. Laitetaan siis yhdessä hopulle loppu.
Kiireen välttämiseksi on hyvä ennakoida ja suunnitella asioita valmiiksi olimme sitten kotona tai töissä. Esimerkiksi arkiset aamut ovat hetkiä, joita me yleensä jo edellisenä iltana kauhulla odotamme. Pitää muistaa, pitää tehdä ja pitää mennä – mielellään kaikki ennen kello seitsemää tai viimeistään kolme yli.
Aamuhässäkkään lasten kanssa voi varautua järjestämällä tavarat jo illalla valmiiksi; puurolautanen valmiina pöydässä, kahvipannu ladattuna, vaatteet ojennuksessa tuolilla ja reput pakattuna. Riippumatta siitä, kuinka järjestelmällistä ja organisoitua ajankäyttömme on, tulee aina eteen tilanteita, joissa maailmanjärjestys menee rikki ja kaikki pettää. Näissä tilanteissa voimme todeta, että asialle voi tehdä vain parhaansa.
Myös työmatkalla on usein kiire, jolloin turvallisuus helposti unohtuu. Kelit vaihtuvat paukkupakkasista vesisateeseen ja moni meistä liukastelee kotiovelta bussipysäkille, autolle tai junalle. Ennakointi auttaa myös ehtimisessä. Huomenna voi yrittää lähteä liikkeelle muutamaa minuuttia aikaisemmin.
Tilastojen mukaan 80 prosenttia vammaan johtaneista tapaturmista sattuu kotona tai vapaa-aikana. Aina ei syynä ole kiire ja hoppu. Joskus tilannetaju pettää ja onni jättää.
Finanssialan Keskusliitto on ollut mukana Kotitapaturmien ehkäisykampanjassa jo useita vuosia. Perjantaina 13.1. vietämme vuoden 2017 ensimmäistä Tapaturmapäivää. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota kiireeseen ja sen aiheuttamiin tapaturmiin. Työterveyslaitoksen kyselyn mukaan 45 prosenttia työtapaturmaan joutuneista työskenteli kiireessä onnettomuuden sattuessa. Hopulle loppu -teema toimii siksi sekä kotona että töissä.
Katso myös Tapaturmapäivän sivut