”Salkunhoitaja voi toimia puolestapuhujanasi tavoitteiden edistämisessä” – finanssialan yrityksillä on merkittävä rooli luontokadon ehkäisemisessä

Panelistien ryhmäkuva.
FA:n Talouden pyöreän pöydän webinaarissa käsiteltiin finanssialan yritysten mahdollisuuksia torjua luontokatoa. Kuvassa webinaarin paneelivieraat vasemmalta oikealle: LähiTapiolan vastuullisuusjohtaja Eeva Salmenpohja, Euroopan investointipankissa kestävän rahoituksen johtavana neuvonantajana työskennellyt asiantuntija Eila Kreivi, OP Ryhmän ESG Lead Kaarina Saramäki ja Aktian vastuullisuusjohtaja Markus Lindqvist.
  • Finanssiala ry:n (FA) Talouden pyöreässä pöydässä käsiteltiin finanssiyhtiöiden mahdollisuuksia torjua luontokatoa.
  • Finanssialan yhtiöt pystyvät edistämään luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä vastuullisen sijoittamisen sekä vastuullisuuskriteerit täyttävien hankkeiden rahoituksen ja vakuuttamisen kautta.
  • Paneelissa keskustelijoina olivat Euroopan investointipankin kestävän rahoituksen johtavana neuvonantajana työskennellyt Eila Kreivi, OP Ryhmän ESG Lead Kaarina Saramäki, LähiTapiolan vastuullisuusjohtaja Eeva Salmenpohja sekä Aktian vastuullisuusjohtaja ja vastuullisen sijoittamisen verkosto Finsifin hallituksen puheenjohtaja Markus Lindqvist.
  • Tilaisuudessa julkaistiin myös suomalaisten finanssialan yhtiöiden yhteinen sitoumus luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi sekä mittarit alan toimien seuraamiseksi vuosina 2024–2028. Finanssiyhtiöt sitoutuvat raportoimaan avoimesti tuloksistaan.

Luontokato on pitkään jäänyt julkisuudessa ilmastonmuutoksen varjoon. Luontokato on hiljainen, mutta perustavanlaatuinen kriisi, joka heikentää ekosysteemien toimintaa.

” Vastakkainasettelu luontoarvojen ja elinkeinoelämän etujen välillä on hyödytöntä. Kyse ei ole siitä, asettaako pääomat vai luontopääomat etusijalle, sillä ilman luontopääomia ei pääomien kasvattaminen onnistu”, tilaisuudessa avauspuheenvuoron pitänyt FA:n johtaja Tuomo Yli-Huttula korosti.

Rahoitusala ja myös koko elinkeinoelämä tekee jo nyt toimia luontokadon hillitsemiseksi.

”Vaikka olemme jo hyvässä vauhdissa, tavoitteemme tulee asettaa entistä korkeammalle”, Yli-Huttula painotti.

Finanssiala ei pitele rattia, mutta voi sulkea reittejä

Finanssialan vaikutusvalta kestävän toiminnan edistämisessä perustuu sen asemaan liiketoiminnan rahoittajana, vakuuttajana ja sijoittajana. Paneelissa pureuduttiin finanssialan keinoihin torjua luontokatoa.

Yritykset, kunnat ja valtiot päättävät esimerkiksi investoinneista, mutta rahoittaja arvioi sitä, täyttävätkö ne tarvittavat vastuullisuuskriteerit. Kyseenalaisesti toimivat yritykset voivat joutua maksamaan korkeampia lainakustannuksia, tai jäädä kokonaan ilman rahoitusta. Vakuutusyhtiöt voivat periä ympäristöriskejä sisältävästä liiketoiminnasta korkeampia vakuutusmaksuja.

”Finanssialalla on merkittävä rooli luonnon monimuotoisuuden edistämisessä luontoystävällisen toiminnan mahdollistajana. Toki rahoitusala ei pysty yksin hoitamaan luonnon köyhtymisen kaltaista kriisiä, vaan yhdessä asiakkaiden ja muun toimintaympäristön kanssa”, pohti OP Ryhmän ESG Lead Kaarina Saramäki.

”Rahoittaja ei voi itse käynnistää hankkeita, mutta voi vaikuttaa ennen kaikkea kieltäytymällä rahoittamasta hankkeita, jotka vaikuttavat kielteisesti monimuotoisuuteen. Asettamalla rajoja voidaan vaikuttaa”, Euroopan investointipankissa kestävän rahoituksen johtavana neuvonantajana työskennellyt Eila Kreivi totesi.

Finanssiyhtiöt voivat ohjata yritysten toimintaa myös sijoittamisella ja aktiivisella omistajanohjauksella. Aktian vastuullisuusjohtaja Markus Lindqvistin mukaan pankit, vakuutusyhtiöt ja muut merkittävät sijoittajat pystyvät tuomaan tarvittaessa muutoksia yritysten strategioihin ja päätöksentekoon.

”Sijoittajat voivat vaikuttaa aktiivisen omistajuuden menetelmin yrityksiin, joihin sijoittavat. Jos toiminnalla on haitallisia vaikutuksia, niitä voidaan pyrkiä pienentämään”, Lindqvist toteaa.

Myös tavallinen piensijoittaja voi vaikuttaa luontokadon torjumiseen. Markkinoilla on jo nyt esimerkiksi biodiversiteettiteemaisia sijoitusrahastoja ja muita vastuullisen sijoittamisen rahastoja. Sijoituspäätöksillään myös piensijoittajat voivat viittilöidä kehitystä haluamaansa suuntaan.

”Salkunhoitaja voi olla puolestapuhujasi siinä, että tavoitteet edistyvät”, kiteytti LähiTapiolan vastuullisuusjohtaja Eeva Salmenpohja.

Katso tilaisuuden tallenne

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan