Sairauskuluvakuutusten määrä jatkaa maltillista kasvuaan – suosion taustalla ihmisten halu varautua yllättäviin riskeihin

Lääkäri ja potilas katselevat papereita
Sairauskuluvakuutusten pitkäaikainen kasvutrendi on jatkunut vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla. Kuva: Shutterstock
  • Yritysten ottamien sairauskuluvakuutusten määrä on kasvanut hieman vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla.
  • Aikuisten yksityishenkilöiden ja lasten vakuutusten määrät notkahtivat lievästi, mutta vakuutusmäärien pitkäaikainen trendi on silti nouseva.
  • Sairauskuluvakuutusten kokonaismäärä on säilynyt samalla tasolla, ja sairauskuluvakuutettuja oli vuoden 2024 ensimmäisen puoliskon lopussa hieman runsaat 1,3 miljoonaa.

Sairauskuluvakuutus mahdollistaa nopean hoitoon pääsyn omavalintaiseen tai vakuutusyhtiön suosittelemaan hoitolaitokseen. Sen tarkoitus on täydentää julkisia terveyspalveluja, ja se korvaa muun muassa tutkimus- ja hoitokuluja sekä lääkärin määräämiä lääkkeitä.

Suomalaisilla oli sairauskuluvakuutuksia vuoden 2024 kesäkuun lopussa 1 300 361, ilmenee Finanssiala ry:n (FA) keräämistä tiedoista. Sairauskuluvakuutusten suosiossa ei ole havaittavissa muutoksia.

Vuosittain raportoitavissa luvuissa eri kategorioissa ilmoitettavat määrät saattavat vaihdella, mutta sairauskuluvakuutusten pitkän aikavälin trendi on jatkanut nousuaan. Kasvu on ollut tasaista tilastoinnin aloitusvuodesta 2015 saakka. Vaikka esimerkiksi lapsille otettujen vakuutusten lukumäärä saattaa jonakin vuonna pienentyä, syntyvyyden huomioon ottaen vakuutettujen lasten suhteellinen osuus on kasvanut.

Taustalla tarve varautua perheen terveysongelmiin

”Sairauskuluvakuutusten suosion kasvussa on kyse ihmisten harjoittamasta riskinhallinnasta”, analysoi FA:n johtava asiantuntija Päivi Luna.

”Ihmisten kannalta tärkeintä on yksinkertaisesti varmistaa, että vakuutuksenottajalla ja hänen perheenjäsenillään on mahdollisimman nopea pääsy hyvään hoitoon myös mahdollisten yllättävien sairaustapausten sattuessa”, Luna jatkaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon perustana on julkisesti rahoitettu järjestelmä, jota yksityiset palvelut ja vakuutukset täydentävät. Terveydenhuollon eri sektoreilla on järjestelmässä oma merkityksensä, ja esimerkiksi vaativa erikoissairaanhoito lepää jatkossakin julkisen sektorin harteilla. Yksityiset palvelut antavat osaltaan tilaa julkiselle järjestelmälle kehittyä yhä paremmin kansalaisten tarpeita vastaavaksi.

”Vakuutus täydentää julkista turvaa, eikä suinkaan korvaa sitä”, Luna muistuttaa.

Lunan mukaan sairauskuluvakuutusten eräs keskeinen ansio on siinä, että niiden avulla vakuutuksenottaja pystyy varmistamaan, että palveluiden käyttö sujuu kaikissa olosuhteissa mahdollisimman vaivattomasti.

”Sairauskuluvakuutuksilla pystytään turvaamaan se, että päivystyksessä odottamisen sijaan ajanvaraukset voi sovittaa äkillisissä tilanteissa mahdollisimman joustavasti omaan ja perheen aikatauluun”, Luna konkretisoi.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan