Saarikko Talousosaamiskeskuksen avajaisissa: ”Talousosaaminen ja digitaidot nivoutuvat yhteen”

SAARIKKO: TALOUSOSAAMINEN VÄHENTÄÄ ERIARVOISUUTTA

 

Valtiovarainministeri Annika Saarikko puhui Suomen Pankin talousosaamiskeskuksen avajaisissa. Kuva: Suomen Pankki
  • Suomen Pankin talousosaamiskeskus avattiin torstaina.
  • Valtiovarainministeri Saarikko muistutti puheessaan talousosaamisen monipuolisuudesta ja sen tärkeydestä muun muassa eriarvoisuuden vähentäjänä.
  • Finanssiala on pitkään ajanut suomalaisten talousosaamisen parantamista.

Suomessa talousosaamisen edistäminen on viime vuosina ottanut harppauksia. Suomen Pankki laati oikeusministeriölle ehdotuksen ensimmäisestä kansallisesta talousosaamisen strategiasta. Oikeusministeriö ryhtyy viemään sitä toteen ja koordinoimaan tämän kevään aikana. Talousosaamisen parantaminen on aihe, jonka myös EU-komissio on ottanut vakavasti. Jäsenmaita saatetaan tulevaisuudessa velvoittaa kansalaisten talousosaamisen parantamiseen nykyistä voimakkaammin.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) korosti Suomen Pankin talousosaamiskeskuksen avajaisissa pitämässään puheessa digitaitojen ja taloustaitojen yhteen nivoutumista. Hyvät digitaidot ovat yksi talousosaamisen osa-alue.

”Seteleitä saadaan mummolta lahjaksi!”, totesi Saarikko siitä maailmasta, jossa lapset ja nuoret ovat talousosaamisen suhteen jo pitkään eläneet.

Digimaailma altistaa Saarikon mukaan myös huijauksille. ”Iäkkäillä on enemmän vaikeuksia tunnistaa huijauksia. Nuorilla taas on enemmän haasteita rahankäytön ennakoinnissa”, Saarikko kuvasi digitalisoituneen yksityistaloudenpidon haasteita eri ikäisille.

”Hyvä talousosaaminen vähentää eriarvoisuutta”

Saarikko myös muistutti talousosaamisen tärkeästä roolista: Talousosaaminen on kansalaistaito, jota on saatava tasaisesti kaikille suomalaisille – se on keino vähentää eriarvoisuutta ja tuoda kaikille samoja mahdollisuuksia.

”Esimerkiksi sijoittaminen on taito, josta on oltava osaamista kaikilla koulutustasosta riippumatta – ei voi olla niin, että vain koulutetut ja hyväosaiset voivat vaurastua sijoittamalla ja osa kansasta ei pääse asiassa edes kartalle”, Saarikko totesi.

Saarikko muistutti, että säästämistä ei tehdä vain pahan päivän varalle, vaan se on myös polku unelmiin – omaan kotiin, autoon, ulkomaan matkaan. ”Säästäminen tuo tunnetta oman elämän hallinnasta ja vahvistaa hyvinvointia.”

Osakesäästötili kaikille vastasyntyneille?

Saarikko otti puheessaan esille myös pääministeri Juha Sipilän aikaisen Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmän tekemän ehdotuksen: Jokaiselle vauvalle perustettaisiin osakesäästötili, jonne valtio lahjoittaisi 300 euron alkupääoman. Tällä kannustettaisiin konkreettisesti sijoitusosaamisen parantamiseen – ja edistettäisiin kansankapitalismia.

”Tuolloin aika ei ollut kypsä. Mutta kukapa tietää, tulisiko siitä joskus tulevaisuudessa yksi konsti lisätä suomalaista talousosaamista?”, Saarikko pohti.

Rahastot tarjoavat helpon väylän säästää ja sijoittaa. Rahastosäästäminen läpäisee tasaisesti kansankerrokset eri tuloluokissa ja koulutusasteissa. Joka kolmas suomalainen on rahastosäästäjä – on toivottavaa, että sijoitusosaamisen lisääntymisen myötä yhä useampi löytäisi tiensä rahastojen tai muiden sijoitustuotteiden pariin.

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Katso tallenne talousosaamiskeskuksen avajaisista.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

Vaikuttaminen

Jussi Karhunen

Kehityspäällikkö