Luonnonkatastrofeista yli 40 miljardin vakuutetut vahingot – pääsyyllisiä sään ääri-ilmiöt

Harmaa henkilöauto ajaa tulvassa, vesi roiskuu renkaiden kohdalla.
Kuva: Shutterstock

  • Sään ääri-ilmiöt ovat aiheuttaneet alkuvuodesta 2021 40 miljardin dollarin vakuutetut vahingot.
  • Ilmastonmuutos ja sen aiheuttamat aiempaa ankarammat sääolosuhteet kasvattavat vahinkoriskejä myös tulevaisuudessa.

Ankarat sääolosuhteet ovat olleet alkuvuonna merkittävin syy maailmanlaajuisesti luonnonkatastrofeissa aiheutuneissa vakuutuksista korvattavissa vahingoissa. Vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla vakuutetut vahingot kohosivat jo 42 miljardiin dollariin, joista 40 miljardia dollaria aiheutui luonnonkatastrofeista, arvioi jälleenvakuuttaja Swiss Re Institute.

Vakuutettujen vahinkojen arvo on ylittänyt jo edellisten kymmenen vuoden keskiarvon vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden vahingoille , mikä on 33 miljardia dollaria. Nyt syntyneet vahingot ovat toisiksi suurimpia sitten vuoden 2011, jolloin Japanin ja Uuden-Seelannin maanjäristykset nostivat vahingot jopa 104 miljardiin dollariin.

Tänä vuonna esimerkiksi Yhdysvalloissa tuhoa tehnyt talvimyrsky Uri aiheutti alkuvuodesta arviolta jopa 15 miljardin dollarin suurvahingot. Euroopassa etenkin Saksaa, Belgiaa, Hollantia, Tshekkiä ja Sveitsiä koetelleet kesäkuun ukkosmyrskyt, rakeet ja tornadot vahingoittivat koteja ja kulkuvälineitä, aiheuttaen 4,5 miljardin dollarin suurvahingot.

Luonnonkatastrofeista aiheutuneet vahingot ovat jatkuneet merkittävinä myös vuoden toisella puoliskolla . Esimerkiksi Keski-Euroopan tulvat sekä eri puolilla maailmaa riehuvat metsä- ja maastopalot ovat aiheuttaneet suuria vahinkoja.

“Näyttää vahvasti siltä, että vahinkokehityksen kannalta vuoden viimeisellä puolikkaalla ei suinkaan päästä alkuvuotta helpommalla. Ilmastonmuutoksen merkitystä vahinkokehityksessä on vaikea kieltää”, Finanssiala ry:n (FA) varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari sanoo.


Ilmastonmuutoksen merkitystä vahinkokehityksessä on vaikea kieltää.
ESKO KIVISAARI, varatoimitusjohtaja

Tänäkin vuonna nähdyt talvimyrskyt, voimakkaat helteet ja vakavat tulvat ennustavat vahinkoriskien kasvavan myös tulevaisuudessa. Nopea kaupungistuminen ja ilmastonmuutos vahvistavat edelleen tätä kehitystä.

Vakuutusala on nähnyt ilmastonmuutoksen suurena riskinä jo 1980-luvulta asti, ja koko suomalainen finanssiala onkin lähtenyt kamppailuun ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. FA julkaisi huhtikuussa 2021 Vahinkovakuuttaminen muuttuvassa ilmastossa -raportin, joka tarjoaa finanssialalle syvennettyä tietoa vahinkovakuuttamisen yhteyksistä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen.

”Ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi vakuutusalaan ja vaatii yrityksiltä riskienhallintaa ja uusia käytäntöjä. Hillitsemätön ilmastonmuutos tarkoittaa vakuutuskelvotonta maailmaa, joten vakuutusalalla on elintärkeä rooli ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa”, Kivisaari sanoo.

Vakuutusalan on tulevaisuudessa yhä vaikeampi ennakoida riskejään. Vakuutusala joutuu mukauttamaan riskiarviointiaan ja hinnoitteluaan ennakoivasti, kun sääilmiöihin liittyvät korvausvaatimukset lisääntyvät. Samalla osa kohteista putoaa vakuutuskelvottomien kategoriaan.