Pankkialan jatkuvasti lisääntyvä sääntely pakottaa pankit pohtimaan, mikä liiketoiminta on kannattavaa. Samalla sääntely saattaa vetäistä koko markkinaa uusiksi. Näin arvioi S-Pankin pankkitoiminnasta vastaava johtaja Aki Gynther.
”Viimeisen parin vuoden aikana on tullut runsaasti makrovakaussääntelyä. Nyt voisi olla aika pitää vähän taukoa ja katsella, millaisia vaikutuksia päätöksillä on”, Gynther sanoo.
Jo entuudestaan on voimassa kansallisen rahoitusjärjestelmän kannalta merkittäville luottolaitoksille asetettu lisäpääomavaatimus. Lisäksi vuoden alusta tuli voimaan asuntolainojen keskimääräisiä riskipainoja koskeva alaraja niille pankeille, jotka käyttävät sisäisiä luottoriskimalleja. Kesällä tuli voimaan asuntolainojen enimmäisluototussuhteen tiukennus, joka koskee muita kuin ensiasunnon ostajia.
”Sääntelyn kanssa kamppailu tuntuu välillä tivolipeliltä: kun yhteen saa sopeuduttua, toinen pomppaa jo esiin”, Gynther veistelee.
Sääntely muuttaa markkinaa
Esimerkiksi sijoittajansuojaa parantanut MiFID II -sääntely on ajanut pieniä salkunhoitoyhtiöitä ja rahastoja ahtaalle, Gynther kertoo.
”Pienille kiristyvä sääntely saattaa tarkoittaa lapun laittamista luukulle. Kuluneen vuoden meitäkin ovat pienet toimijat lähestyneet ja kysyneet, voisiko S-Pankki hoitaa heidän liiketoimintansa.”
Fintech-malli kuitenkin jyllää pankkimaailmassa. Gynther arvioikin, että sääntelyn lisääntymisen myötä syntyy pieniä ja ketteriä toimijoita, jotka keskittyvät kapeaan sektoriin ja pystyvät tehokkaasti mukautumaan muuttuvaan sääntelyyn.