Hallituksen muodostama ministeriryhmä valmistelee parhaillaan laajaa selontekoa siitä, kuinka dataa ja tekoälyä voi hyödyntää liiketoiminnassa. Finanssialalla yksi luonteva tapa hyödyntää tekoälyä on asiakaspalvelurobotit.
Vakuutusyhtiö Ifissä jopa 70 prosenttia henkilöasiakaspalvelun chat-keskusteluista käydään robotin kanssa, kertoo robotiikasta vastaava johtaja Asko Mustonen. Mustonen puhui Finanssialan digiaamussa keskiviikkona. Mustosen mukaan robottitrio Emma, Alvar ja Suvi tuntee huomattavasti häntä paremmin yhtiön palvelut ja prosessit.
Jatkuvasti kehittyvä robottiteknologia yleistyy kovaa vauhtia finanssialan yrityksissä. Esimerkiksi Nordean asiakaspalvelupuheluihin vastaa robotti, joka avainsanojen perusteella yhdistää puhelun oikealle asiantuntijalle. Danske Bankissa taas robotit hoitavat osan sijoitusneuvonnasta muun muassa kartoittamalla riskejä ja arvioimalla sijoitussalkun parasta koostumusta.
”Robottien tarkoituksena on, että yksinkertaisiin asioihin saa nopeasti ja jonottamatta avun. Samaan aikaan ihmisasiakaspalvelijat voivat keskittyä vaativampiin tehtäviin”, Mustonen kertoo.
Ei irtisanomisia
Samaisessa digiaamussa puhunut valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg kertoo, että tekoälyä tutkivan ministeriryhmän tarkoituksena on muun muassa selvittää, mitä tekoälyn hyödyntäminen tarkoittaa Suomen kansantalouden kannalta.
”Viekö teknologia työpaikkoja? Tuoko se toisaalta verotuloja?”, Nerg luettelee.
Suoranaisia tuottoja tai säästöjä asiakaspalvelurobotit eivät ole Ifille tuoneet, mutta ei niitä ole haettukaan. Mustosen mukaan tavoitteena on asiakaskokemuksen parantaminen. Sitä on hankala numeroilla mitata.
”Yhtään ihmistä ei ole robottien takia irtisanottu. Päinvastoin: ne ovat luoneet uusia työtehtäviä, kuten bottikuiskaaja, joka opettaa ja kouluttaa tekoälyä.”