”Rakastan tätä” – Finanssialan etäTET-päiviin osallistunut jo yli 10 000 nuorta

LähiTapiolan osuudessa kuultiin erilaisista työtehtävistä elämänturvayhtiössä. Kuvassa Erika Vuori ja Lasse Perälampi
  • EtäTET-viikon tarkoituksena on tarjota omaa tulevaisuuttaan suunnitteleville nuorille mahdollisuus tutustua työelämään monipuolisesti. Tapahtuma kannustaa nuoria tutustumaan eri aloihin, omiin kiinnostuksenkohteisiinsa ja löytämään omia vahvuuksiaan.
  • Vuoden 2022 etäTETissä olivat finanssialalta mukana Varma, Ilmarinen, SEB, Danske Bank, Nordea, POP Pankki ja LähiTapiola.
  • Tänä vuonna finanssialan etäTET-päivään osallistui yli 5300 nuorta. Yhteensä finanssialan etäTET-päivät ovat tavoittaneet jo yli 10 000 nuorta.
  • Finanssiala työllistää Suomessa noin 42 000 ihmistä. Alalle kaivataan monipuolista osaamista aina juridiikasta matematiikkaan ja IT-osaamisesta henkilöstöosaamiseen

EtäTET on Talous ja nuoret TAT:n koordinoima tapahtuma, johon vuonna 2022 osallistuvat Finanssialan (FA) lisäksi Palta, MaRa, Kaupan liitto, Kemianteollisuus ja Energiateollisuus. EtäTET järjestettiin 21.–25.11.2022. Mukana oli 8.- ja 9.-luokkalaisia sekä lukiolaisia eri puolilta Suomea.

Maailman suurin etäTET-viikko alkoi maanantaina 21. marraskuuta finanssialan päivällä, johon osallistui yli 5300 nuorta eri puolilta Suomea. Olipa mukana muutama ulkomailla toimiva suomalaiskoulukin. Finanssialan päivässä oppilaat pääsivät tutustumaan seitsemässä alan yhtiössä tehtävään työhön.

”Päivän eteen nähtiin paljon vaivaa ennalta, ja päivän lopussa oli varmasti itse kullakin hymy herkässä. Uskon, että myös päivään osallistuneilla oppilailla, sillä ainakin chatissa käydyn keskustelun perusteella sisältö tuntui nuorista kiinnostavalta ja mielekkäältä. Paras maanantai ikinä, ihan hype päällä -kommentteja parempaa kiitosta ei varmaan voi saada. Joku kertoi jopa rakastavansa livelähetystä”, FA:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Pirita Ruokonen kertoo nauraen. Ruokonen juonsi päivän ja vastasi myös sen koordinoinnista.

Finanssialalla on kokemusta jo useammasta etäTETistä. Ensimmäinen, usean toimialan yhteinen Maailman suurin etäTET oli marraskuussa 2021. Keväällä 2021 finanssiala järjesti oman koko viikon kestäneen etäTETin. Aiemmin etäTETiä on järjestänyt muun muassa Nordea, minkä innoittamana Finanssiala ry lähti ideoimaan yhdessä jäsenyhtiöidensä ja Talous ja nuoret TATin kanssa ensimmäistä valtakunnallista etäTETiä jo ennen koronaa. Yhteensä finanssialan etäTET-päiviin on osallistunut jo yli 10 000 nuorta.

Finanssialalle voi löytää töihin monenlaisella taustalla ja koulutuksella

TET-päivässä tuotiin monipuolisesti esiin erilaisia työtehtäviä finanssialan yhtiöissä. Vakuutus-, säästö- ja sijoituspalveluja tarjoavan LähiTapiolan rekrytointiasiantuntija Erika Vuori johdatti yhdessä viestintäasiantuntija Lasse Perälammen kanssa osallistujat tutustumaan kehittäjän, viestijän ja aktuaaritiimin vetäjän tehtäviin. Töihin voi päästä erilaisilla taustoilla ja monenlaista koulutuspolkua pitkin.

8.-luokkalainen Enna otti etäTET-osallistujat mukaansa videovierailulle työeläkevakuutusyhtiö Ilmariseen, jossa hän pääsi keskustelemaan neljän asiantuntijan kanssa. ”Helpottava kuulla, että nuorena ei vielä tarvitse tietää tarkalleen, mitä aikuisena haluaa tehdä työkseen. Omaa osaamistaan voi laajentaa moneen suuntaan saman yrityksen sisälläkin eivätkä erilaiset koulutustaustat poissulje tulevaisuuden työmahdollisuuksia”, pohti Enna vierailunsa jälkeen.

Työeläkevakuutusyhtiö Varmassa kesätöissä ollut, kauppatieteitä opiskeleva Lauriina Lindström kertoi puolestaan, että työpaikkana Varma pääsi yllättämään rentoudellaan. Lindström antoi myös tärkeän vinkin työnhakuun: ”Kannattaa miettiä, mitä sellaisia kokemuksia itselle on ehtinyt kertyä esim. aiempien kesätöiden, harrastusten, kouluprojektien tai muun vapaa-ajantoiminnan kautta, joista voisi olla hyötyä tulevassa työssä ja joilla olisi mahdollista osoittaa omaa osaamista tai aktiivisuutta haastattelussa.”

Annukka Multasen esityksessä nuoret pääsivät näkemään aitoja huijausviestejä ja arvuuttelemaan, oliko kyseessä huijaus vai oikea viesti

Danske Bankin konsultti Dmitriy Shmidtin ja laina-asiantuntija Jutta Anttalainen-Yalçinin esityksessä tutustuttiin robotteihin työkavereina pankissa. Tutuksi tulivat erilaisten robottityyppien väliset erot, ja osallistujat pääsivät muun muassa pohtimaan, mikä robottityyppi soveltuisi parhaiten kotitehtävissä auttamiseen. Chatissa syntyi vilkasta keskustelua roboteista, ja moni oli kiinnostunut, mitä opiskelemalla voisi itsekin päästä työskentelemään robottien ja automaation kanssa. Tähänkään ei ole yhtä polkua, mutta esimerkiksi ammattikorkeakouluista löytyy robotiikan koulutusohjelmia.

Nordean ja POP Pankin osuuksissa käsiteltiin verkkoturvallisuutta eri näkökulmista. Nordean puheenvuorossa nettirikollisuuden maailmaan sukellettiin Nordean petosviestinnän asiantuntija Annukka Multasen johdolla. Asiaa lähestyttiin muun muassa tosielämän esimerkkien kautta. ”Juuri nuorten toiveesta otimme esityksessä nettirikollisuuden tarkempaan käsittelyyn, mikä onkin tärkeä ja ajankohtainen aihe”, kertoo Multanen.

Nuorilta kysytään paljon apua digiasioinnissa, kuten ilmeni myös POP Pankin etäTET-päivän osuudessa toteutetussa Mentimeter-kyselyssä. POP Pankin asiantuntijatiimi muistuttikin, että digiopastajan on hyvä huolehtia, että opastettava tietää, minne on kirjautumassa ja mitä on tekemässä. Digiasiointi on turvallista, kun tiedostaa uhat ja pitää huolta, ettei anna omia tunnuksiaan kenellekään. Myös laitteiden tietoturvapäivityksistä on tärkeää huolehtia.

SEB:n englanninkielisessä osuudessa nuoret pääsivät kuulemaan, mikä on pankkien rooli kestävän kehityksen edistämisessä. SEB:n Sustainable Bankingin Anna Valio avasi asiaa: ”Kestävän kehityksen edistämistä ja ilmastotavoitteiden saavuttamista ohjaavat kuluttajilta tuleva kysyntä sekä sääntelystä tuleva vaatimus yrityksille muuttaa toimintaansa vastuullisemmaksi. Se on myös liiketoiminnan näkökulmasta järkevää. Tarvitaan muutoksia niin yritysten liiketoimintaan kuin innovaatioita täysin uudenlaisiin ratkaisuihin. Pankkien rooli on ohjata rahoitusta sellaisiin projekteihin, jotka ratkaisevat vastuullisuusongelmia ja samalla neuvoa ja motivoida yrityksiä vastuullisuusasioissa.”

POP Pankin asiantuntijat Amalia Pekkarinen ja Touko Knuuttila keskustelivat turvallisesta pankkiasioinnissa Maija Hyötyläisen johdolla

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

VAIKUTTAMINEN

Pirita Ruokonen

Yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö