Rahoitus- ja vakuutusala tarjoavat yhteiskunnalle kriittisiä palveluja – työtaistelu ei saa pysäyttää esimerkiksi tunnistautumista ja eläkkeiden maksua

Maksuliikenteen ohella suojelutyö on laajennettava kattamaan muun muassa käteisraha- ja arvopaperipalvelut sekä vahvan sähköisen tunnistamisen palvelut. Kuva: Shutterstock
  • Asiakkaille ja yhteiskunnan toiminnalle välttämättömät vakuutus- ja rahoituspalvelut on lisättävä suojelutyön piiriin.
  • Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön suojelemiseksi.
  • Maksuliikenteen ohella suojelutyö on laajennettava kattamaan muun muassa käteisraha- ja arvopaperipalvelut sekä vahvan sähköisen tunnistamisen palvelut.
  • Vakuutussektorilla eläkkeiden ja muiden toimeentulon kannalta välttämättömien etuuksien maksaminen on varmistettava myös työtaistelun aikana.
  • Työtaisteluiden edellytyksiin liittyvä hallituksen esitysluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella.
  • Eduskunta on edellyttänyt valtioneuvostolta selvitystä, kuinka suojelutyötä kehitetään ja miten suojelutyön järjestäminen turvataan ristiriitatilanteissa.

Jo lyhytkestoinen katkos kriittisissä finanssipalveluissa voi aiheuttaa merkittäviä haittoja finanssiyrityksille ja niiden asiakkaille. Finanssiala ry (FA) vaatii, että työriitojen ulkopuolelle rajattuun suojelutyöhön lasketaan myös rahoitus- ja vakuutuspalvelut.

Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön suojelemiseksi.

”Rahoitusalan varautumisvaatimukset laajenevat jatkuvasti, ja niitä perustellaan sillä, että rahoitussektorin tarjoamat peruspalvelut ovat yhteiskunnan toiminnalle välttämättömiä kaikissa olosuhteissa. Miksi tämä ei päde työtaistelun aikana?” ihmettelee FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.

Työriitojen sovitteluun ja työtaisteluiden edellytyksiin liittyvässä hallituksen esitysluonnoksessa suojelutyön piiriin lasketaan muun muassa maksuliikenne. Finanssiala ry pitää välttämättömänä, että piiri ulotetaan kattamaan muutkin yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömiksi arvioidut rahoituspalvelut, kuten käteisraha- ja arvopaperipalvelut sekä vahvan sähköisen tunnistamisen palvelut.

”Toimialan digitalisaatiosta huolimatta palveluiden tarjoaminen edellyttää työtaistelunkin aikana osaavaa, ammattitaitoista ja tehtäviinsä perehtynyttä henkilöstöä.”

Vakuutus voi olla ainoa tulonlähde

Rahoitusalan lisäksi myös monet vakuutussektorin palvelut ovat kriittisiä työtaistelun aikana. Yksityiset työeläkevakuutusyhtiöt maksavat eläkettä lähes 1,4 miljoonalle suomalaiselle.

”Myös esimerkiksi tapaturmasta saatava vakuutuskorvaus voi olla keskeinen tulonlähde. Eläkkeiden ja muiden toimeentulon kannalta välttämättömien etuuksien maksaminen tulee varmistaa myös työtaistelun aikana”, Ahosniemi sanoo.

Etuuksien maksamisen lisäksi vakuutusyhtiöillä on yhteiskunnallisesti merkittäviä lakisääteisiä velvoitteita, joiden tehokas toteutuminen on tärkeää varmistaa kaikissa olosuhteissa.

Vakuutusyhtiöt toimivat viranomaisvalvonnan alla ja esimerkiksi työtapaturmavakuuttamisessa ja liikenteen henkilövahingoissa virkavastuulla. Työtapaturmavakuutus on ensisijainen korvausmuoto ja osa sosiaaliturvaa. Ansionmenetyskorvaus maksetaan suoraan vahingoittuneelle henkilölle.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan