Rahastot palkitsevat pitkäjänteisen säästäjän – hajautettu sijoittaminen edistää vaurauden kasvattamista

Panelistien ryhmäkuva
Rahastot olivat aiheena Finanssiala ry:n (FA) järjestämässä talouden pyöreän pöydän webinaarissa. Kuvassa webinaaripaneelin osallistujat vasemmalta oikealle: FA:n sijoitusrahasto- ja omaisuudenhoitojohtokunnan puheenjohtaja Ari Kaaro (Seligson & Co), sijoitusvaikuttaja Merja Mähkä sekä FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
  • Ajallisesti ja maantieteellisesti hajautettu rahastosäästäminen edistää vaurauden kasvattamista.
  • Näin korostavat Finanssiala ry:n (FA) sijoitusrahasto- ja omaisuudenhoitojohtokunnan puheenjohtaja Ari Kaaro Seligson & Co:sta, sijoitusvaikuttaja Merja Mähkä sekä FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
  • Kolmikko keskusteli FA:n järjestämässä talouden pyöreän pöydän webinaarissa, jossa pureuduttiin suomalaisten sijoitusrahastojen kehitykseen vuonna 2024, erilaisten rahastojen toimintalogiikkaan ja ajankohtaisiin rahastoilmiöihin.
  • Joidenkin kiinteistörahastojen lunastusten määräaikainen keskeyttäminen on herättänyt keskustelua vuodenvaihteessa, mutta tilaisuuden puhujat rauhoittelivat syntynyttä kohua.
  • Puhujat korostivat, että lunastusten keskeytyksiä saattaa esiintyä, jos osuudenomistajien etu tai muu painava syy sitä vaatii.

Suomalaiset ovat Euroopan mittakaavassa aktiivisia rahastosäästäjiä. FA:n keräämien tietojen mukaan rahastoihin säästetään ammatti-, koulutus- ja varallisuustasosta riippumatta ja myös sukupuolten kesken rahastosäästäminen on suunnilleen yhtä yleistä.

FA:n tuoreen rahastoraportin luvut ovat säästäjien kannalta mieluisaa luettavaa, sillä vuoden 2024 aikana Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen rahastopääoma kasvoi 23 prosenttia.

” Maantieteellisesti hajautetulle rahastosalkulle tuotot ovat olleet erinomaisia. Riskittömiä rahastoja ei ole, mutta alueellinen hajauttaminen auttaa”, summasi rahastoraporttia tilaisuudessa esitellyt FA:n johtava asiantuntija Mariia Somerla.

Rahastot tasoittavat tavallisten kansalaisten tietä vaurastumiseen

Osakesijoittaminen on perinteisesti vaatinut merkittäviä pääomia ja runsaasti perehtymistä. Tilaisuuden panelistit kiittelivät sitä, miten rahastot madaltavat vähittäissijoittajien, eli tavallisten piensijoittajien, kynnystä osallistua osakemarkkinoille.

”Säännöllinen ja pitkäjänteinen sijoittaminen, vaikka pienellä summalla kuukausittain, mahdollistaa kansalaisten hyötymisen talouskasvusta ja yritysten arvonnoususta. Pitkäjänteisyys tasaa ajallista riskiä, ja myös maantieteellinen hajauttaminen on tärkeää”, kommentoi paneeliin osallistunut FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.

Myös sijoitusvaikuttaja Merja Mähkä kiitteli rahastojen vaivattomuutta.

”Rahastot ovat paljon helpompia sijoituskohteita kuin osakkeet, jotka vaativat aikaa ja vaivaa. Rahastojen etuihin kuuluvat hajautus ja se, että salkunhoitaja tukee sijoittajaa omilla pohdinnoillaan.”

Kiinteistösijoituskohussa paljon savua, mutta ei tähän mennessä tulta

Vuodenvaihteessa joidenkin kiinteistösijoitusrahastojen lunastukset lakkautettiin määräajaksi, mikä herätti runsaasti julkista keskustelua.

Pyöreän pöydän osallistujat kuitenkin toppuuttelivat kohua. Eri rahastoista ja niiden toimintaperiaatteista puhunut FA:n johtava lakimies Jari Virta muistutti, että rahastonhoitamisen keskeisimpiä periaatteita ovat sijoittajien tasapuolinen kohtelu ja osuudenomistajien etu.

Sijoitusten paniikkimyynti ei ole rahastoon jäävien sijoittajien edun mukaista, eikä ensin lunastusta haluavien tule saada merkittävästi suurempaa pottia kuin rahastoon jäävien. Virta muistutti, että rahastojen sulkeminen ei ole merkki kriisistä vaan normaali, joskin järeä keino hallita likviditeettiriskiä.

”Rahaston sulkeminen on äärimmäinen keino, johon turvaudutaan, jos osuudenomistajien etu tai muu painava syy vaatii. Kiinteistöjen markkinatilanne on huono, ja voi kestää ennen kuin kiinteistöjä saadaan myytyä.”

”Kiinteistörahastoissa, mukaan lukien metsärahastot, oli viime vuoden lopussa kiinni lähes 7,5 miljardia euroa, josta lunastettiin 285 miljoonaa. Vaikeuksista huolimatta niitäkin oli siis mahdollista lunastaa”, Ahosniemi totesi.

Paneeliin osallistunut FA:n sijoitusrahasto- ja omaisuudenhoitojohtokunnan puheenjohtaja Ari Kaaro muistutti, että kiinteistömarkkinat ovat lähtökohtaisesti osakemarkkinoita kankeampi sijoituskohde, sillä kiinteistörahastoja ei voi merkitä ja lunastaa päivittäin. Tällä hetkellä kiinteistömarkkinoiden tilanne on yleisesti ottaen huono, ja omistusten realisointi sijoittajien kannalta järkevällä hinnalla on vaikeaa niin rahastoille kuin muillekin sijoittajille.

Vallitsevaa markkinatilannetta Kaaro kuvasi liikennevertauksella.

”Joskus autolla liikkuessa rekka seisoo kadun tukkeena, eikä tilanteelle voi mitään. Nyt on kiinteistömarkkinoilla rekka poikittain tiellä, mutta jossain vaiheessa päästään liikkeelle.”

Tilaisuudessa puhuneet muistuttivat, että markkinoilla on runsaasti erilaisia rahastoja eri riskitasoilla, eri tarkoituksiin. Kunkin rahaston toiminnan ominaiset piirteet määritellään rahaston säännöissä, joihin tulee tutustua huolella etukäteen. Merja Mähkä haluaa kuitenkin hälventää mystiikkaa ja aiheettomia pelkoja rahastosijoittamisen ympäriltä.

”Helpointa on avata sijoitus, pistää kymppi ja katsoa, miten käy.”

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan