Rahastosäästäjän ei pidä panikoida, vaikka kurssit laskisivat

Arkistotutkija Nelly Laitinen säästää rahastoihin 150 euroa kuussa eläkepäiviä varten. Kuva: Sami Piskonen, grafiikka Olga Komulainen

Kansankapitalismi – hyvän ja pahan päivän varalle on Finanssiala ry:n viestinnällinen teemakampanja. Julkaisemme kanavissamme säästämiseen ja sijoittamiseen liittyviä sisältöjä, joissa käsittelemme muun muassa rahastosijoittamista, vakuutussäästämistä ja eläkeikään varautumista.

”Ryhdyin rahastosijoittajaksi, kun sain noin 15 vuotta sitten pienen perinnön. Halusin laittaa rahat kasvamaan pikkuhiljaa jonnekin, josta niitä ei tule otettua ulos ihan tuosta vain. Lisäksi tein säännöllisen säästösopimuksen.

Tililtäni lähtee joka kuukausi yhteensä 150 euroa kahteen rahastoon. Valitsin summan, jonka pystyn keskipalkkaisena säästämään helposti. Saman summan saisin helposti menemään vaikkapa lounasseteleitä tai vaatteita ostamalla.

Annoin rahastopesämunan myös lahjaksi molemmille lapsille, kun he täyttivät 18 vuotta. Omiin rahastoihini säästän eläkepäiviä varten, mutta käytän säästöjä kyllä aiemminkin, jos tulee poikkeuksellinen tarve. Esimerkiksi putkiremontin aikaan myin juuri sen verran kuin tarvitsin. Asuntolainan lyhennyksiin en kuitenkaan käytä säästöjä.

Seuraan säännöllisesti rahastojen kehitystä ja viime vuonna ehdin jo panikoida, kun kurssit syöksyivät koronapandemian alussa. Mietin, pitääkö myydä ennen kuin kaikki häviää. Kyllä siinä malttia tarvittiin. Päädyin lopulta ostamaan lisää, ja sitten kurssit kääntyivätkin nousuun.”

Nelly Laitinen, 53, arkistotutkija, Helsinki

Juttu on julkaistu myös Helsingin Sanomien Ideat-liitteessä.