Kelin mukaiset kengät ja liukuesteet jalkineiden pohjissa ovat tehokkain tapa, jolla jalankulkija voi itse torjua liukastumisia. Talviliukastumisilta voi välttyä myös säännöllisellä tasapainoharjoittelulla, seuraamalla kelitiedotteita sekä huolehtimalla ulkoalueiden kunnossapidosta.
Etelä-Suomen ensipakkasilla moni jalankulkija kaatuu jalkineissa, jotka eivät toimi liukkailla.
Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan paras turva liukastumisten ehkäisemiseksi saadaan nastakengillä. Myös kenkiin asennettavat liukuesteet torjuvat liukastumisia tehokkaasti.
-Talvikenkien valinnassa tilanne on hankala. Kuluttajille myytävissä kengissä ei ole merkintöjä tai tuoteselostetta pohjan pitävyydestä ja soveltuvuudesta erilaisille pintamateriaaleille eri lämpötiloissa. Puute olisi korjattavissa esimerkiksi suomalaisten kenkävalmistajien ja maahantuojien oma-aloitteisuudella yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa, toteaa Työterveyslaitoksen tutkija Mikko Hirvonen.
Joka kolmas liukastelee vuosittain
Kenkiin asennettavat liukuesteet on syytä valita käyttötarkoituksen mukaan.
-Liukuesteiden pitää olla tyyppitarkastettuja ja sertifioituja tuotteita. Sellaisia myyvät muun muassa suutarit, kenkäkaupat ja monet tavaratalot, kertoo Hirvonen.
Nastakengät ja liukuesteet eivät sovellu kaikille pinnoille, mutta jos niitä käytetään ulkona jään liukastamalla pinnalla, turva on erinomainen. Sisään tultaessa nastakengät tai liukuesteet on syytä riisua jalasta.
Joka kolmas suomalainen kaatuu liukastumalla talvisin. Pelkästään ikäihmiset eivät liukastele, vaan jopa puolet liukastujista on alle 30-vuotiaita. Talviliukastumisista joutuu sairaalahoitoon kymmeniä tuhansia suomalaisia vuosittain.
Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanjan taustalla ovat Kotitapaturmien ehkäisykampanjan toimijat: Finanssialan Keskusliitto, Maanpuolustuskoulutus, Punainen Risti, sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Terveyden edistämisen keskus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Aivovammaliitto, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenneturva, Taitavat suutarit ry, Työterveyslaitos, Työturvallisuuskeskus ja UKK-instituutti.
Lisätiedot:
tutkija Mikko Hirvonen, Työterveyslaitos, puh +358 46 850 5014
www.kotitapaturma.fi