Totuttuun tapaan pakkaset tulevat koettelemaan putkistoja koko maassa. Erityisesti omakotitaloissa suojaamattomat putkistot ovat kovilla. Ennakointi kylmiin keleihin auttaa.
Jäätymään päässeiden putkistojen sulattamiskustannukset kuuluvat normaaliin kiinteistön huoltoon ja kunnossapitoon eikä niitä kustannuksia vakuutuksesta korvata.
– Putkistojen suojaamiseen kannattaa suhtautua vakavasti. Uusissakin rakennuksissa saattaa ensimmäisenä talvena tulla yllätyksiä vastaan, sanoo Finanssialan Keskusliiton vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen. – Kiinteistö- ja kotivakuutuksista korvataan putkistojen jäätymisistä aiheutuvia vahinkoja sen mukaan, minkä laajuinen vakuutusturva on valittu.
– Jäätyneitä putkia sulatettaessa täytyy olla erityisen varovainen, ettei omilla toimillaan aiheuta tulipaloa tai vesivahinkoa. Viime talvena kotikonstein sulattaminen aiheutti paljon omakotitalopaloja. Varsinkin kuumailmapuhaltimet ovat nykyään erittäin tehokkaita. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi puun syttymispiste on n. 200 C°, Pekurinen jatkaa.
Turvallisin putkien sulattaja on ammattimies, joka höyryttää putket auki. Mikäli ammattilaista ei kohtuuajassa saada paikalle, voi putkia yrittää sulattaa itse käyttämällä hyväksyttyjä sähkölämmittimiä ja lämpöpuhaltimia. Esimerkiksi auton sisätilalämmitin sopii tarkoitukseen hyvin. Myös kuuma vesi on tehokas sulattaja, jos jäätynyt putki on näkyvissä.
– Sulatuksessa ei pidä käyttää lämmitintä, jossa on hehkuvia vastuspintoja. Missään tilanteessa saa käyttää avotulta, Seppo Pekurinen varoittaa.
Ennakointi pakkasiin auttaa
– Parasta olisi aina ennakoida ja toimia jo ennen kovia pakkasia. Suojaa putkistot etenkin kriittisistä kohdista peitteillä. Jo paksu sanomalehtikerros auttaa. Käytä ulkona eristämiseen lunta, turvetta tai olkia, käytettyjä säkkejä tai muuta sopivaa materiaalia. Kasaa lunta rakennusten seinustoille putkien tason yläpuolelle tukkimatta kuitenkaan sokkelin tuuletusaukkoja. Käytä mahdollisuuksien mukaan sähkölämmitintä tai irtopatteria, listaa Pekurinen.
Myös juokseva vesi estää jäätymistä, joten vesihanan voi jättää hitaasti valumaan pahimmilla pakkasilla.
– Jos putki on ollut pitkään jäässä, alkaa se jään sulaessa todennäköisesti vuotaa. Putkiin asennettu sähkövastus on hyvä keino välttyä jäätymisiltä. Vastus asennetaan mielellään jo ennen pakkasten tuloa, Pekurinen muistuttaa. – Jotkut putket kannattaa syksyllä tyhjentää, esimerkiksi rivi- ja omakotitalojen autotallien vesipisteisiin johtavat.