Humalaisen tuuri vaikuttaa enemmän sanonnalta kuin faktalta. Tilastojen mukaan alkoholi oli osallisena joka neljännessä tapaturmakuolemassa vuonna 2012. Lisäksi lähes puolet hukkumistapauksista tapahtui humalassa.
Päihtyneenä kuollaan paitsi hukkumisten myös muiden tapaturmien kuten kaatumisten, liikenneonnettomuuksien, myrkytysten ja tulipalojen vuoksi. Sairaalassa hoidetuista tapaturmapotilaista jopa 40 prosenttia on päihtyneitä.
Perjantaina 13. kesäkuuta vietetään valtakunnallista Tapaturmapäivää. Tänä vuonna erityisteemana on kesä ja alkoholin aiheuttamat tapaturmat. Tapaturmapäivänä kiinnitetään huomiota siihen, miten mökkeillessä, vesillä, festareilla ja lomareissuilla toimitaan turvallisesti, ilman tapaturmia.
Selvästi parempi kesä
Tapaturmapäivän viestiä siivitetään kesäbiisillä, joka muistuttaa miten alkoholin vaikutuksen alaisena sattuu ja tapahtuu – usein ikävästikin. Katso Selvästi parempi kesä -biisi YouTubesta
Tapaturmapäivää on vietetty vuodesta 1995, aina vuoden jonain perjantaina 13. päivä. Päivän tavoitteena on kiinnittää huomio keinoihin, joilla jokapäiväisiä vaaratilanteita voi välttää.
Tapaturmapäivän järjestävät yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto, Finanssialan Keskusliitto, Työturvallisuuskeskus, Liikenneturva, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos, Puolustusvoimat, Poliisihallitus, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Onnettomuustutkintakeskus ja Suomen Kuntaliitto.