Positiivinen luottotietorekisteri kehittyy – omat tiedot kannattaa tarkistaa ennen lainanhakua

Positiiviseen luottotietorekisteriin on kerätty suomalaisten luotot, kuten asuntolainat, pikavipit ja osamaksut. Kuva: Shutterstock
  • Ennen kuin lähtee hakemaan uutta lainaa, kannattaa tarkistaa positiivisesta luottotietorekisteristä, että omat tiedot ovat ajan tasalla.
  • Luottolaitokset päivittävät tietoja säännöllisesti, mutta virheet ovat mahdollisia. Pahimmillaan virheellinen merkintä voi estää lainansaannin.
  • Positiivinen luottotietorekisteri helpottaa luotonmyöntäjiä asiakkaan tietojen tarkistamisessa ja auttaa ylivelkaantumisen torjunnassa.
  • Rekisteri on kesän aikana uudistunut niin, että omaehtoinen luottokielto välittyy myös luottotietoyhtiöille.

Omat tietonsa kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin positiivisesta luottotietorekisteristä ennen uuden lainan hakua. Luottolaitokset päivittävät säännöllisesti asiakkaiden tietoja esimerkiksi jo maksetuista luotoista tai hoidetuista maksuviivästyksistä, mutta virheet ovat mahdollisia.

”Jos suunnittelee vaikkapa auto- tai mökkilainaa, kannattaa omat tietonsa tarkistaa ennen asiointia pankissa ja tarvittaessa pyytää luotonantajaa korjaamaan virheelliset tiedot”, sanoo Finanssiala ry:n johtava lakimies Antti Laitila.

Luotonantajat käyttävät huhtikuun alussa 2024 käyttöön tullutta positiivista luottotietorekisteriä asiakkaan luottokelpoisuuden arviointiin.

Laitila kertoo uudistuksista, joilla positiivista luottotietorekisteriä kehitetään entistä paremmaksi. Esimerkiksi rekisterissä asetettu vapaaehtoinen luottokielto välittyy nykyisin myös luottotietoyhtiöille, mikä osaltaan voi suojata vuotaneiden henkilötietojen väärinkäytöltä.  Voimassa ollessaan vapaaehtoinen luottokielto estää käytännössä automaattiseen päätöksentekoon perustuvan osamaksukaupan tai muun luotonsaannin verkossa. Sellainen kannattaa ottaa, jos epäilee joutuneensa esimerkiksi tietovuodon uhriksi.

”Lisäksi syksyn aikana suomi.fi-palveluun on tulossa toiminto, jolla yksityishenkilö saa tiedon, jos hänen luottorekisteriotettaan on kysytty. Tämä nopeuttaa mahdollisten väärinkäytösten huomaamista”, Laitila kertoo.

Rekisteri helpottaa luottokelpoisuuden arviointia

Positiiviseen luottotietorekisteriin on kerätty suomalaisten luotot, kuten asuntolainat, pikavipit ja osamaksut. Rekisteri helpottaa pankin tai muun luotonantajan työtä asiakkaan luottokelpoisuuden arvioinnissa. Rekisterissä näkyy myös, jos luoton maksussa on ollut yli 60 päivän viive.

”Rekisteristä näkee, jos esimerkiksi olemassa olevien luottojen maksussa on viivästyksiä. Näin luotonantaja voi jo hyvissä ajoin ryhtyä toimiin ehkäistäkseen asiakkaan velkaongelmia. Rekisteri siis sekä helpottaa luotonantoa että auttaa ylivelkaantumisen suitsinnassa”, Laitila kertoo.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan