Viimeaikaiset uutiset tahallisista paloista herättelevät väestöä pohtimaan tuhopolttojen torjumista ja kohteiden suojelemista. Kyse on usein myös ihmishengistä. Vakuutuksenottajan ja vakuutetun kannattaa noudattaa alan määrittelemää suojeluohjetta, jos palon satuttua mielii saada korvauksia.
Mitään syttyvää materiaalia ei saa säilyttää rakennuksen ulkoseinustoilla, jos se aiheuttaa palon leviämisvaaran rakennukseen.
Leviäminen voidaan estää palonkestävällä rakenteella tai sijoittamalla syttyvä materiaali riittävän kauas seinästä.
”Esimerkiksi roska-astian tai säilytyslavan koosta riippuen se on sijoitettava 4, 6 tai 8 metrin etäisyydelle lähimmästä seinästä”, johtava asiantuntija Petri Mero Finanssialan Keskusliitosta kertoo.
Sytyttäjä ei aina tavoittele isoa vahinkoa
Joka päivä Suomessa sytytetään 6–7 tahallista paloa, joista yksi kohdistuu rakennukseen.
”Valtaosa sytyttelijöistä ei Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ole niin sanottuja pyromaaneja, vaan syy sytyttelyyn voi olla kohtalaisen harmitonkin”, Mero muistuttaa. Palon arvaamattomuus ja nopea leviäminen lähellä syttyvään materiaaliin on usein yllätys.
Esimerkiksi monilla lastauslaitureilla ja -katoksissa säilytetään valvomatta isoja määriä syttyvää materiaalia. Säilytys on sallittua vain, jos asiattomien pääsy näihin kohteisiin on estetty. Erityisten jätekatostenkin on oltava lukittavia.
”Ullakot, kellarit ja muut yhteiset tilat on lukittava siten, että asiattomien pääsy niihin on estetty. Porrashuoneissa ja yleisten tilojen käytävillä ei saa säilyttää tai varastoida mitään tavaraa”, Petri Mero toteaa.
Linkki ”Tuhopolttojen torjunta 2016” -suojeluohjeeseen: https://www.finanssiala.fi/vahingontorjunta/dokumentit/Tuhopolttojen_torjunta.pdf
Jäikö kysyttävää?
|Aiheen asiantuntijat