Peruskouluikäisten Zaldo-oppimateriaali uudistui – voiko kaverin pankkikorttia lainata, ihan vähän vaan?

Zaldo-oppimateriaaleissa oppilaita innostetaan taloustaitojen oppimiseen lyhyillä animaatioilla, joissa seurataan nuoren kaksikon Fannin ja Jarkon touhuja rahan maailmassa.
  • Verkkoalustalla toimivassa Zaldo-talousoppimateriaalissa on räätälöityä sisältöä kullekin peruskoululuokalle aina neljännestä vuosiluokasta yhdeksänteen saakka.
  • Materiaali sopii erinomaisesti myös etäopetukseen.
  • Oppimateriaaliin kuuluu kullekin vuosiluokalle esimerkiksi kokeeksi sopiva verkossa tehtävä lopputesti.
  • Materiaali on käyttäjilleen täysin maksuton.

Zaldo-oppimateriaalin uusimman version on toteuttanut Nuori Yrittäjyys ry ja rahoittanut Finanssiala ry. Sivuston toteutusta ja ylläpitoa ovat sen olemassaolon aikana tukeneet useat eri säätiöt ja toimijat. Ensimmäisen kerran Zaldo julkaistiin vuonna 2012. Zaldon perusteella yksi luokka voittaa vuosittain edustusoikeuden eurooppalaisen talousosaamiskilpailu European Money Quizin finaaliin.

Kannattaako ottaa pikavippi vai maksaisiko sittenkin käteisellä? Pitääkö laina ihan oikeasti maksaa takaisin? Muun muassa tällaisiin kysymyksiin pohditaan ratkaisuja uudistuneessa Zaldo-talousoppimateriaalissa.

Zaldon ytimessä on tarinallisuus. Materiaaleissa oppilaita innostetaan taloustaitojen oppimiseen lyhyillä animaatioilla, joissa seurataan nuoren kaksikon Fannin ja Jarkon touhuja rahan maailmassa. Rahaa ja taloutta käsitellään tarinoissa rohkeasti ja myös hullunkurisesti: tavoitteena on innostaa oppilaita sisältöihin sekä tuoda talouden käsitteitä tutuiksi tarinan keinoin.

”Pohdittavana saattaa vaikka olla, että kannattaako ottaa pikavippi tuhannen prosentin korolla tai voiko kaverin pankkikorttia lainata – vaikka ihan vähän vaan. Monipuoliset taloustaidot eivät ole vain säästö- tai budjetointitaitoja, vaan monipuolinen kimara tietämystä esimerkiksi sijoittamisesta, maksamisesta, vakuutuksista ja huijauksista”, kertoo Finanssiala ry:n kehityspäällikkö Jussi Karhunen.

Zaldo on tehty joustavaksi, jotta opettaja voi valita materiaalista vain merkittäväksi kokemansa teemat. Opettaja voi tilanteen ja tarpeen mukaan käsitellä talousasioita katsomalla oppilaiden kanssa vain videot ja keskustelemalla aiheista heidän kanssaan valmiiden kysymysten avulla.  

Syvempään päätyyn talousasioissa janoavat voivat jatkaa aiheiden käsittelyä tehostetuilla teksteillä ja monipuolisilla tehtävillä. Myös oppilaiden digitaalinen arki ja erilaiset tarpeet on huomioitu tehtävissä ja sisällöissä: mukana on tekstien lisäksi muun muassa YouTube-videoita, testejä ja TikTokkeja. 

Mutta kannattaako ottaa pikavippi tuhannen prosentin korolla? Entä saako sitä pankkikorttia lainata?

”Kumpaankin kysymykseen vastaus on ei. Rahoitusta on saatavilla edullisemminkin ehdoin, sitä paitsi noin isot korot eivät ole Suomessa edes laillisia. Maksuvälineet ovat henkilökohtaisia, eikä korttia saa lainata kaverille edes pientä ostosta varten. Ja kyllä, laina pitää maksaa takaisin”, Karhunen sanoo.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

Vaikuttaminen

Jussi Karhunen

Kehityspäällikkö