Pankkibarometri viestii talouteen orastavaa optimismia: Kotitalouksien luotonkysynnässä selvää vilkastumista – erityisesti asuntolainojen kysyntä kasvussa

  • Kotitalouksien lainanottohalukkuuden odotetaan olevan korkealla tasolla alkuvuonna 2025.
  • Erityisesti asuntolainojen kysynnän odotetaan vilkastuvan vuodentakaiseen verrattuna.
  • Sijoitus- ja remonttilainojen kysynnän arvellaan kasvavan myös vahvasti
  • Kotitaloudet ovat kysyneet luottoja loppuvuoden 2024 aikana selvästi enemmän kuin vuosi sitten.
  • Yritystenkin luotonkysyntä on lievässä kasvussa, mutta investointirahoituksen kysyntää koskevat odotukset ovat vain lievästi positiivisia.
  • Tiedot ilmenevät Finanssiala ry:n (FA) tuoreesta Pankkibarometrista.

Pankkibarometrissään Finanssiala ry kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä. Barometrikysely IV/2024 tehtiin pankinjohtajille marraskuussa.

”Suomen talouskehitys on jatkunut tänä vuonna vaisuna. Talouden synkänpuoleisista tunnelmista ja maailmanpolitiikan tapahtumista huolimatta onneksi orastavaa optimismia on näköpiirissä. Korkotason lasku ja inflaation hidastuminen ovat vähitellen vauhdittamassa kysyntää, ja asuntomarkkinoillakin aallonpohjan arvioidaan olevan ohi. Viimeaikaisten talousennusteiden ohella tämä käsitys saa tukea myös FA:n uudesta Pankkibarometrista”, summaa FA:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

FA:n jäsenpankkien syksyn aikana julkistamien talousennusteiden mukaan BKT:n kasvun ennakoidaan vuosina 2025 ja 2026 piristyvän mutta jäävän edelleen vaatimattomaksi, noin 1,5 ja 2 prosentin haarukkaan. Työttömyyden ennustetaan alenevan vähitellen 7,5 prosentin tuntumaan. Maailmantalouden kasvun vauhdittuminen auttaa myös Suomea, vaikka euroalueella ja etenkin alueen suurimmassa taloudessa Saksassa näkymät ovat heikot.  

Erityisesti asuntorakentaminen on ollut vuosina 2023 ja 2024 vaisua – uusien asuntoaloitusten määrä on jäämässä tänä vuonna alle puoleen parin vuoden takaisesta. Korkotason nousu ja työttömyyden lisääntyminen ovat pitäneet tähän asti kotitaloudet varovaisina niin asuntomarkkinoilla kuin kulutuspäätöksissäkin.

Pankkibarometriin vastanneet pankinjohtajat arvioivat, että kotitalouksien luotonkysyntä on ollut vuoden 2024 lopulla selkeästi vuodentakaista parempaa. Kysyntää kuvaava saldoluku nousi reippaasti, ja yli 70 prosenttia vastaajista arvioi kysynnän vilkastuneen.

Odotukset kotitalouksien luotonkysynnästä alkuvuodelle 2025 ovat pysyneet niin ikään korkeina. Erityisesti asunnon hankintaan ja remontointiin otettavien luottojen kysynnän odotetaan olevan selvästi vuodentakaista vilkkaampaa.

”Vaihtuvakorkoisten asuntoluottojen yleisyys tarkoittaa, että Euroopan keskuspankin rahapolitiikan kiristyminen vuosina 2022–23 välittyi Suomessa monia muita maita nopeammin ja voimakkaammin asuntomarkkinoille. Nyt kun korkojen suunta on alaspäin, tämä sama mekanismi toimii toiseen suuntaan vauhdittaen asuntojen kysyntää. Talouskehitystä varjostava epävarmuus ja työttömyyden lisääntyminen tosin toimivat yhä jarruttavana voimana”, Mattila huomauttaa.

Nyt tarvitaan investointien reipasta lisäystä – finanssialan kasvupotentiaali myös paremmin käyttöön

Yritystenkin luotonkysyntä on lievässä kasvussa. Loppuvuoden 2024 aikana luottoja on haettu jonkin verran enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Pankinjohtajat odottavat myös yritysten alkuvuoden 2025 luotonkysynnälle nousua.

Yrityskauppoihin ja -järjestelyihin odotetaan haettavan hieman aiempaa enemmän luottoja, mutta investointien lainarahoitusta koskevat odotukset ovat vain lievästi positiiviset. Julkisten toimijoiden tarjoaman rahoituksen käyttö on nyt yritysrahoituksen voimakkaimmin kasvava rahoitusmuoto.

”Pankinjohtajien vaisut odotukset investointilainojen lähiajan kysynnästä ovat linjassa talousennusteiden kanssa. Ilman investointien reipasta lisäystä ja sitä kautta tuotantokapasiteetin ja tuottavuuden nousua talouden kasvuluvut jäävät väistämättä lähivuosina vaatimattomiksi”, arvioi Mattila.

Mattilan mukaan näissä oloissa myös julkisen talouden tasapainottaminen on vaikeaa. ”Kasvun nopeuttaminen edellyttäisi ennakkoluulotonta asennetta. Esimerkiksi hallitusohjelman kirjaus finanssialan kasvustrategian laadinnasta olisi syytä hyödyntää täysimääräisesti niin, että myös alan mahdollisuuksia toimia kasvun moottorina parannettaisiin.” Neljännesvuosittain julkistettava pankkibarometri tarjoaa ainutlaatuisen näkymän pankinjohtajien näkemyksiin ja odotuksiin luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.

Pankkibarometrista keskustellaan Finanssiala ry:n Talouden pyöreän pöydän webinaarissa 4.12.2024. Seuraa tilaisuutta suorana kello 9 alkaen:

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan