
- Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2024.
- Pankkisektori pysyi vakaana ja toimintakykyisenä talouden heittelyistä huolimatta.
- Hyvä kannattavuus ja vakavaraisuus antavat pankeille vastustuskykyä riskien varalle.
- Vakuutussektorilla vuosi oli hyvä ja sangen yllätyksetön.
- Vakuutusyhtiöiden sijoitukset tuottivat hyvin, mutta eläke- ja korvausmenot kasvoivat maksutuloa voimakkaammin.
Finanssiala ry:n Pankkivuosi-julkaisussa käydään läpi Suomen pankkimarkkinoiden rakennetta, kehitystä sekä keskeisiä toimintaympäristön muutoksia. Vakuutusvuosi-julkaisu on katsaus vakuutusyhtiöiden tulokseen ja tunnuslukuihin. Kumpikin julkaistaan kerran vuodessa. Linkit julkaisuihin sekä tärkeimmät tunnusluvut ovat uutisen lopussa.
Hyvä kannattavuus ja vahva vakavaraisuus suojasivat pankkeja, vaikka talous sekä Suomessa että maailmalla jatkoi heikkenemistään vuonna 2024.
”Pankit olivat koko vuoden ja ovat edelleen hyvissä asemissa ottamaan vastaan talouden taantuman vaikutuksia. Hyvä kannattavuus ja vakavaraisuus antavat pankeille vastustuskykyä varainhankintaan, maksuvalmiuteen ja asiakkaiden luottokelpoisuuteen liittyvien riskien toteutumisen varalta”, kiteyttää Pankkivuosi-raportin laatinut Finanssiala ry:n (FA) asiantuntija Jussi Kettunen.
Muun muassa geopoliittinen tilanne on viime vuosina nopeuttanut vihreää siirtymää, mikä näkyy myös pankeissa. Vuosi 2024 oli Ilmatieteen laitoksen mukaan mittaushistorian kuumin. EU:n tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä ja Suomi vuoteen 2035 mennessä.
”Sekä pankki- että vakuutussektoreilla on rahoittajina ja vakuuttajina muutoksessa merkittävä rooli. On tärkeää, että pankit voivat rahoittaa paitsi vihreiksi todettuja hankkeita, myös niitä yrityksiä, jotka vielä tekevät siirtymää kohti hiilineutraaliutta”, Kettunen sanoo.
Vakuutusyhtiöillä yllätyksetön vuosi
Vakuutusyhtiöiden yhteenlaskettu maksutulo kasvoi 5,2 prosenttia 29,8 miljardiin euroon. Sijoitusmarkkinoilla vuosi oli hyvä. Yhtiöiden sijoitusten nettotuotto oli 8,7 prosenttia, ja yhteenlaskettujen sijoitusten arvo oli vuoden lopussa yhteensä 194 miljardia euroa.
”Vuotta voi pitää yllätyksettömänä ja jopa hieman tylsänä, mikä on vakuutusalan kaltaiselle sektorille oikein hyvä asia”, tiivistää Vakuutusvuosi 2024 -raportin laatinut Finanssiala ry:n analyytikko Kimmo Koivisto.
Yhtiöiden tuloksia painoivat eläke- ja korvausmenot, jotka kasvoivat maksutuloa voimakkaammin. Kaikkiaan korvauksia ja eläkkeitä maksettiin 29,2 miljardia euroa, mikä on 5,4 prosenttia edellisvuotta enemmän.
Henkivakuutuksen maksutulo kasvoi reippaasti: 20 prosenttia. Koiviston arvion mukaan maksutuloa kasvattivat hyvin sujunut vakuutustuotteiden myynti ja markkinoille tulleet uudet tuotteet.
Vahinkovakuutuksesta maksettiin korvauksia 4,3 miljardia euroa, mikä on lähes 10 prosenttia edellisvuotta enemmän.
”Etenkin alkuvuoden hankalat liikenneolosuhteet aiheuttivat paljon vahinkoja. Myös yli 200 000 euron luokkaan kuuluvia suurvahinkoja sattui tavanomaista enemmän”, Koivisto kertoo.
Työeläkevakuutusyhtiöt onnistuivat sijoitustoiminnassaan erittäin hyvin. Koko sijoitustoiminnan tuotto käyvin arvoin oli 9,2 prosenttia. Sijoitusten arvo käyvin arvoin laskettuna nousi 161 miljardiin euroon.
Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuustasot pysyivät vahvoina, vaikka heikkenivätkin lievästi. Työeläkeyhtiöiden vakavaraisuus oli sekin hyvällä tasolla.
Asuntotuotanto jatkoi alamäkeään
Loppuvuodesta 2022 alkanut asuntorakentamisen laskusuhdanne syveni edelleen vuonna 2024, jolloin asuntotuotannossa jäätiin alle 20 000 asunnon. Pitkän aikavälin keskimääräinen asuntotuotantotarve on VTT:n laskelmien mukaan jopa 35 000 asuntoa vuosittain.
Kiinteistösektorin vakaus on merkittävä pankeille, sillä asuntolainat ja muut kiinteistövakuudelliset lainat muodostavat noin 60 prosenttia kaikista kotitalous- ja yritysluotoista.
”Riittävä uudisasuntotuotanto on edellytys sille, että tarjonnan ja kysynnän tasapaino säilyy ja hintakehitys on vakaata. Epävakaa kiinteistösektori ja asuntojen hintojen voimakas heilunta voivat vaikuttaa myös rahoittajiin eli pankkeihin”, Kettunen huomauttaa.
Henkilöstömäärät lievässä kasvussa
Vakuutusyhtiöiden palveluksessa oli vuonna 2024 keskimäärin 10 847 työntekijää. Henkilöstömäärä lisääntyi edellisvuodesta runsaalla 300 työntekijällä. Lähes kaikki suurimmat vakuutusyhtiöt kasvattivat henkilöstönsä määrää. Suomalaisissa pankeissa ja ulkomaisten talletuspankkien sivuliikkeissä työskenteli vuoden lopussa yhteensä 21 622 henkilöä eli runsaat 500 enemmän kuin edellisvuonna.
Luottolaitoksia toimi Suomessa vuoden lopussa yhteensä 177, kun ryhmärakenteita ei oteta huomioon. Laitosten määrä laski kahdeksalla pääosin pankkiryhmien sisäisten fuusioiden takia. Vakuutusyhtiöitä toimi vuoden lopussa 46, joista vahinko- ja jälleenvakuutusyhtiöitä oli 34, henkivakuutusyhtiöitä 9 ja työeläkevakuutusyhtiöitä 4.
Vakuutussektorin tunnusluvut 2024
- Vakuutusyhtiöiden maksutulo kasvoi 5 prosenttia ja oli 29,8 miljardia euroa.
- Sijoitusten tuotto oli yhteensä 9 prosenttia.
- Henkivakuutuksen maksutulo kasvoi 20 prosenttia yhteensä 5,5 miljardiin euroon.
- Vahinkovakuutuksen maksutulo kasvoi 3 prosenttia 5,6 miljardiin euroon.
- Työeläkevakuutuksen maksutulo kasvoi 2 prosenttia 18,8 miljardiin euroon.
- Korvauksia ja eläkkeitä maksettiin 29,2 miljardia euroa. Niiden kasvu oli 5 prosenttia.
Pankkisektorin tunnusluvut 2024
- Pankkisektorin ydinvakavaraisuussuhde oli vuoden lopussa 18,2 prosenttia (12/2023: 18,3 prosenttia) ja kokonaisvakavaraisuussuhde 22,2 prosenttia (22,1 %).
- Pankkisektorin oman pääoman tuotto oli joulukuun lopussa 13,9 prosenttia. (13,9 %)
- Pankkien liikevoitto kasvoi edellisestä vuodesta noin 8 prosenttia, liikevoitto oli noin 9,9 miljardia euroa.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja

Pankkisektori säilyi vakaana, vakuutusyhtiöillä yllätyksetön vuosi – tutustu vakuutus- ja pankkisektorien vuosikatsauksiin

Pääomia lunastettiin osakerahastoista – uusia sijoituksia korkorahastoihin

Epävarmoina aikoina hajauttamisen tärkeys kasvaa – sijoitusrahastoista lunastettiin helmikuussa 441 miljoonaa euroa

Kevättä tekee myös lainamarkkinoilla – Pankkibarometri: sekä kotitalouksien että yritysten luotonkysyntä hyvässä kasvussa
