Pakkanen tyhjentää putkesi jos et itse viitsi

Kesämökeillä on huolehdittava kesävesiputkien tyhjentämisestä talvea vasten. Mikäli putkiin jää vettä, niin viimeistään tammipakkaset halkaisevat kylmän mökin putket. Huhtikuun lämpö laskeekin sitten vedet mökin rakenteisiin ja vesivahinko on valmis.

Mökin vesijärjestelmän talviteloille laittamisessa on muutamia niksejä, jotka kannattaa pitää mielessä. Kun veden on kääntänyt pois ja juoksuttanut putket tyhjiksi, kannattaa vesihana jättää auki. Näin putkiin mahdollisesti vielä jäänyt kosteus pääsee haihtumaan avonaisesta hanasta. Vesijohtojen lisäksi katsetta on laskettava myös viemäreihin. ”Lattiakaivojen hajulukot kannattaa kuivata, jotta ne eivät halkea. Eli otetaan kaivosta ritilä pois ja rätillä kuivataan hajulukosta muutamat desit vettä pois. Hajun tuloa kuivan lukon läpi voi estää tunkemalla lukkoon rätin”, kertoo Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen. Vesivessan säiliö on myös tyhjennettävä ja vessan hajulukko joko kuivattava tai muuten huolehdittava sen pakkasenkestävyydestä. ”Yksi helppo konsti on täyttää vessan hajulukko alan liikkeistä löytyvällä tarkoitukseen sopivalla viemäreiden jäänestoaineella”, Pänkäläinen sanoo. Jos mökissä pidetään peruslämpö talven yli, niin teknisen valvontajärjestelmän hankkiminen on perusteltua. Järjestelmä ilmoittaa omistajalle esimerkiksi sähkökatkosta, vesivuodosta tai murrosta.

Vauraampi kansa, korskeammat mökit – vakuutus mökkiä myöten

Talvea vasten kannattaa tarkistaa mökin vakuutusturva ja arvioida, vieläkö aikanaan otettu vakuutus riittää kattamaan mökin arvon. Aku Pänkäläisen mukaan arvonnousu unohtuu helposti. ”Jos on teetetty remonttia tai laajennettu, niin mökin arvo on saattanut nousta. Samoin varustelutason muutokset tuovat irtaimistolle arvoa.” Talveksi mökkiin ei kannata jättää mitään arvotavaroita, vaan ne pitää viedä muualle lukkojen taakse ja jättää mökin verhot auki. Näin varkaiden on helppo todeta, ettei mökissä ole mitään varastettavaa. Lähtiessä on vielä hyvä ottaa valokuvat mökistä korvausten hakemista varten, jos varas sittenkin eksyy mökkiä tyhjentämään.

Nuohottava kolmen vuoden välein – toistaiseksi

Vapaa-ajan asunnon tulisijat on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein, kovalla käytöllä useamminkin. Ympäri vuoden asuttavissa asunnoissa nuohous on tehtävä kerran vuodessa. Vastuu nuohouksesta on omistajalla. Nuohousta koskevat vaatimukset ovat parhaillaan tarkastelun alla sisäasiainministeriössä ja niihin on mahdollisesti tulossa muutoksia. Myös tulisijat on pistettävä talvikuntoon. Tuhkat kannattaa poistaa tulipesistä, sillä niihin kertyy kosteutta, joka haurastuttaa arinaa. Tuhkan käsittelyssä ja sijoittelussa on kuitenkin oltava varovainen, sillä vahinkotilastojen mukaan moni mökkipalo syntyy edelleen tuhkien varomattomasta käsittelystä. ”Viidenkin päivän ikäinen tuhka voi vielä leimahtaa. Paras säilytyspaikka on kannellinen metalliastia riittävän kaukana rakennuksista”, kertoo FK:n vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat