Nuorten yrityksistä apua leivontataidottomille ja koulutusratkaisuja suuryrityksille

Alexandra Klåvuksen valmiilla leivontapurkeilla vähän tumpelompikin jauhopeukalo onnistuu. Kuva: Eficic
  • Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) Uskalla yrittää -kilpailun finaali keräsi lähes 200 nuorta eri puolilta Suomea Helsinkiin kilpailemaan omien yritystensä paremmuudesta eri koulutusasteilla.
  • Yrityksiä palkittiin useissa eri kategorioissa: kunkin kouluasteen parhaiden yritysten lisäksi palkittiin muun muassa paras yritysidea, paras myyntipuhe, paras esittelypiste, paras tuote ja paras palvelu – kategorioita oli yhteensä 11.

Uskalla yrittää -kilpailun finaaliin pääsevät lasten ja nuorten yritykset ovat osallistuneet NY:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jossa perustetaan oikealla rahalla toimiva oma harjoitusyritys lukuvuodeksi oppimismielessä. Finaaliin päässeet ovat raivanneet tiensä alueellisten kilpailujen kautta. Tässä jutussa esittelemme muutamia finaaliin päässeitä yrityksiä.

”Äiti oli niin surkea leipomaan, että halusin tarjota hänellekin mahdollisuuden onnistua”, kertoo yrityksensä liikeideasta kristiinankaupunkilainen Alexandra Klåvus. Yhdeksättä luokkaa käyvän Klåvuksen Do it yourself -yritys valmistaa valmiita kuiva-ainesekoituksia herkullisten keksien ja mutakakkujen tekemiseen. Valmiiksi mitatut leivosten ainesosat ovat somissa lasipurkeissa ja niihin lisätään vain kananmunia ja voita.

”Perustimme ensin lasten iltapäiväkerhoa pyörittävän yrityksen, mutta se ei oikein toiminut, kun lapset olisivat tarvinneet kerhoa juuri silloin kun me olimme vielä koulussa. Tämä itse valettujen kynttilöiden liikeidea on toiminut paremmin”, kertovat Mikkelin Rantakylän koulun 9.-luokkalaisten Lieki NY:n perustajat. Kuva: Eficic

Klåvuksen leivontabrändi on kunnossa, sillä purkkeja somistaa rustiikkisuutta tuova liinanpala – samaa kuosia on yrittäjän itsensä esiliinassa ja yrityksen ilmeessä muutenkin. Triplan kauppakeskuksessa pidetyillä esittelymessuilla kauppa on käynyt, sillä myynnissä olevia purkkeja on enää kaksi jäljellä. Maistiaiskulhossa olevat keksit ovat suussa sulavia.

”Yllättäen kaikkein vaikeinta tämän yrityksen kanssa on ollut tyhjien lasipurkkien hankkiminen. Olen harkinnut lasipurkkien dyykkaamistakin”, Klåvus kertoo.

Igor Smirin esitteli älykästä virtuaalivierailua. Kuva: Eficic

”Tämän markkinan arvo maailmalla lasketaan sadoissa miljoonissa”

Kolmen savolaisnuoren Virtual Labs -yrityksen esittelynäytöllä pyörii virtuaalikierros Pohjois-Savon Business Centerin tiloista. Korkealaatuisella kuvanlaadulla kuvattu konttorikierros toimii hyvänä esittelynä tiloille, mutta todellinen koukku tulee, kun tilassa olevan ihmisen kohdalta klikkaa. Ihminen alkaa elää ruudulla ja kertoo tilasta virtuaaliesittelyssä.

”Meillä on tällä hetkellä pitkällä olevat neuvottelut kahden yrityksen kanssa, jotka suunnittelevat virtuaalikierroksen ostamista koulutuskäyttöön”, kertoo yrityksen perustajakolmikosta Igor Smirin. Suoritus on melkoinen, sillä yritys on perustettu vasta maaliskuun alussa.

Interaktiivinen virtuaaliesittely mahdollistaa esimerkiksi tiloihin sidotut virtuaalikoulutukset – sovellutuksia voi olla esimerkiksi teollisuusyritys, jossa työprosessin eri vaiheet voi opettaa todellisiin työpisteisiin sidotusti uudelle työntekijälle virtuaalisesti. Tai vaikkapa turvallisuusopastus!

”Isäni on valokuvaaja, joten intoa kuvausasioihin on tullut sitä kautta”, Smirin kertoo. 18-vuotiaat nuorukaiset ovat arvioineet, että maailmalla virtuaalisten koulutuskäyttöön tehtyjen esittelyjen markkinassa liikkuvat rahasummat ovat satojen miljoonien luokkaa – siitä Virtual Labs aikoo haukata osansa.

Korttikuningatar-nimisen yrityksen perustanut Sini Lumiainen Nousiaisten lukion toiselta vuosikurssilta kertoo vaikeinta yritystaipaleellaan olleen uuden tiedon omaksuminen. ”Luin lakitekstiä postimyynnin ehdoista enkä tajunnut – oli pakko kysyä vanhemmilta”, Lumiainen sanoo. ”Yksin yrittäessä on myös ollut vaikeaa, kun on pitänyt olla hyvä kaikessa. Tiimissä voi jakaa vastuita.” Kuva: Eficic

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

Vaikuttaminen

Jussi Karhunen

Kehityspäällikkö