”Viisas ja taitava päätöksentekijä kuuntelee lainsäädännön valmistelun aikana eri tahoja, sillä se tuo erilaisia näkökulmia päätöksentekoon. Lobbarit pyrkivät kertomaan, miten tietyt esitykset vaikuttavat toimialaan ja kaikkiin meihin yksittäisiin kansalaisiin. Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, miten lobbausta tehdään. Olen jo pitkään ajanut lobbaukseen lisää avoimuutta”, Finanssiala ry:n (FA) viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula painotti nuorten poliitikkojen after workillä 12.5..
FA järjesti nuorten poliitikkojen after workin osana Arkadia2023-ohjelmaa.
”Päättäjät eivät elä tyhjiössä eikä voida ajatella, että he saisivat kaiken tietonsa vain papereista. Siksi päättäjiä tulee tavata ja heidän kanssaan tulee keskustella. Onko tämä paha asia?” Yli-Huttula kysyy ja jatkaa:
”Suomi on maailman vähiten korruptoitunein maa. Lobbaukseenkin on toki liittynyt ikäviä puolia, mutta juuri siksi lobbauksen tulee olla avointa, jotta ei mennä eettisesti väärälle puolelle tai harmaalle alueelle.”
FA:ssa lobbauksen avoimuus on otettu tosissaan. Suomeen on tulossa lobbauksen avoimuusrekisteri, jota Yli-Huttulakin on ollut edistämässä lobbareiden verkoston Edunvalvontafoorumin puheenjohtajana. EU:n avoimuusrekisterissä FA on ollut mukana alusta alkaen ja vuosittain FA julkaisee oman avoimuustilinpäätöksensä.
”Lobbaus on osa demokratiaa. Voisi ajatella, että kun Suomi on näin pieni maa ja tunnemme kaikki toisemme, eihän tänne mitään avoimuusrekisteriä tarvita. Minusta se juuri on se syy, miksi avoimuusrekisteri tarvitaan – koska tunnemme kaikki toisemme. Avoimuusrekisterin kautta lobbaus pakotetaan entistä avoimemmaksi ja se on lobbareillekin hyvä asia”, Yli-Huttula sanoo.
Lobbareille lisää rohkeutta kohdata myös erimielisiä
Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos ja Vasemmistoliiton aktiivi Anna Lemström pitävät niin ikään lobbausta osana demokratiaa ja pitävät lobbauksen avoimuutta tärkeänä.
”Ajatus siitä, että kaikki päättäjät ja poliitikot olisivat niin asiantuntijoita, etteivätkö he tarvitsisi uutta tietoa tai uusia näkökulmia ulkopuolelta, on ehkä hämärtynyt todellisuudesta. Parhaassa tapauksessa lobbaaminen on vuoropuhelua eri toimijoiden välillä. Siksi lobbauksessa kannattaa olla avoin, jottei lobbaaminen siirry piiloon, jolloin lieveilmiöt voisivat päästä helpommin voimistumaan”, Lemström sanoo.
Nuoret poliitikot pitävät tärkeänä, että esimerkiksi haavoittuvassa asemassa olevat yksityishenkilöt voivat jatkossakin tavata päättäjiä ilman, että sitä kirjataan avoimuusrekisteriin. Avoimuusrekisteri tuleekin koskemaan vain ammattimaista lobbaamista harjoittavia toimijoita kuten vaikuttajaviestintätoimistoja, etujärjestöjä ja yrityksiä.
Keskustelussa Lemström ja Sandroos kiinnittävät huomiota myös lobbauksen taloudellisiin resursseihin. Sandroos huomauttaa, että isommilla toimijoilla on usein enemmän mahdollisuuksia laittaa resursseja lobbaukseen, jolloin myös isojen yritysten tai etujärjestöjen ääni kuuluu enemmän.
”Tässä päättäjillä on suuri vastuu siitä, että he ovat tietoisia tästä epäsuhdasta. Vaikka suurempien toimijoiden viesti kuuluu useammin ja enemmän kuin esimerkiksi pienen kansalaisjärjestön, ei suuren toimijan asia ole automaattisesti oikeampi kuin pienen. Luotan kyllä siihen, että päättäjillä on taitoa nähdä tämä”, Lemström sanoo.
Keskustanuorten Sandroos pitää erityisesti siitä, että monet lobbausorganisaatiot tapaavat rohkeasti myös eri mieltä olevia päättäjiä.
”Tunnistan myös sellaisia lobbausorganisaatioita, jotka eivät ole vastanneet yhteydenottooni, kun olen yrittänyt saada heitä lobbaamaan minua, jotta voisin puolestani lobata keskustaa. Se on harmi, sillä samanmielisten lobbaaminen ei yksin ole hyödyllistä. Toivoisin lobbareilta siis rohkeutta kohdata erilaisia päättäjiä, koska se hyödyttää myös kokonaisuutta”, Sandroos rohkaisee.
Finanssialan tuore yhteiskuntasuhdepäällikkö Pirita Ruokonen on samaa mieltä. ”Ei näytä päättäjänkään kannalta hyvältä, jos hän on tavannut kovin yksipuolisesti eri tahoja. Tähän myös avoimuusrekisteri tulee tuomaan uuden näkökulman, kun lobattavat ja lobbaajat tulevat uudella tavalla näkyviin.”
Katso tallenne tilaisuudesta 12.5.2022
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja