Finanssialan toimijat, kuten pankit, vakuutusyhtiöt ja sijoittajat, ovat avainasemassa luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Helsingissä 20.11.2023 järjestetty tapahtuma Finnish Finance Nature Summit toi alan huiput keskustelemaan finanssialan roolista luontokadon pysäyttämisessä. Tilaisuuteen osallistui lähes 300 kutsuvierasta.
”Finanssialalla on vastuu kehittää sellaisia tuotteita, jotka asiakkaamme näkevät kiinnostavina ja joiden avulla he voivat tehdä rahoillaan hyvää”, linjasi Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella finanssijohtajien paneelissa Finnish Finance Nature Summit -huippukokouksessa.
Mella antoi lavalla Nordean toimista kolme esimerkkiä, joilla yksi Euroopan suurimmista pankeista toimii luonnon monimuotoisuuden puolesta. Yksi toimista liittyi alihankkijoiden toimien läpivalaisuun, toinen suuren lainoittajan rooliin, jossa lainaa hakevien yhtiöiden liiketoimintasuunnitelmilta vaaditaan ympäristön huomioivaa kehitystä tulevaisuudesta. Kolmas esimerkki liittyi varainhallintaan ja sijoitusten välittämiseen:
”Meidän on tarjottava kaikille mahdollisuus olla rahoineen mukana tekemässä hyvää – vaikka kyseessä olisi 15 euroa kuussa sijoittava piensijoittaja, on hänelle tarjottava mahdollisuus olla mukana laajassa liikehdinnässä. Kutsumme tällä tavoin koko yhteiskunnan mukaan, sillä kaikilla varoilla – pienilläkin summilla – on merkitystä”, Mella totesi.
”Tarvitsemme kunnon dataa, jotta voimme olla vaikuttavia”
Luonnon monimuotoisuuteen keskittyvän huippukokouksen lavalla oltiin useissa puheenvuoroissa huolissaan kunnollisesta datasta. Finanssiyhtiöiden mahdollisuus ohjata suuria rahoja kestäviin liiketoimintakohteisiin vaatii sen, että yhtiöiden toiminnan vaikutuksesta luontoon on saatavilla luotettavaa tietoa.
Eläkevakuutusyhtiö Veritaksen toimitusjohtaja Carl Haglund painotti laadukkaan datan saamisen tärkeyttä. ”Tällä hetkellä finanssialalla on laaja ja jaettu näkemys siitä, että dataa ja luotettavaa tietoa ei ole vielä tarpeeksi, että vaikuttavuus olisi huipussaan.”
Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja ja LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen täydensi Haglundin ajatusta ja totesi, että olennaista olisi löytää myös yhteiset mittarit.
”Jos meillä on 3000 erilaista tapaa mitata vaikuttavuutta, ei siitä tule mitään. Tarvitsemme koko toimialan yhteistyötä, jotta saamme kehitettyä yhdessä mittaustavat, joilla kehittää liiketoimintaamme kestäväksi”, Koponen sanoi.
Carl Haglund peräänkuulutti myös ymmärrettävää sääntelyä, jolla taklata ongelmia. ”Sääntely ohjaa meitä isoja instituutiosijoittajia toimimaan yhä kestävämmällä tavalla ympäristön suhteen omassa sijoitustoiminnassamme. On olemassa kuitenkin uhka, että sääntely on liian monimutkainen sovellettavaksi. Silloin voidaan ajautua viherpesuun: täytetään lain kirjain, mutta toimet eivät ole aidosti vaikuttavia.”
Katso tallenne paneelista
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja