Energiayhtiön päästöt laskevat rajusti – Nordea käyttää omistajan ääntä USA:ssa

Nordean rahastoyhtiö huolehtii omistajana siitä, että sijoituskohteena olevat yhtiöt eivät toimi ympäristön tai yhteiskunnan kannalta haitallisesti, kertoo Nordean kehitysjohtaja Tanja Eronen.
  • Xcel Energy on yhdysvaltalainen sähköä ja kaasua tuottava energiayhtiö, joka toimii kahdeksassa osavaltiossa. Se toimittaa sähköä 3,8 miljoonalle ja kaasua 2,2 miljoonalle asiakkaalle.
  • Yhtiö on vähentänyt ilmastopäästöjään viime vuosina rajusti, sillä yhtiössä kuuluu vahvasti omistajan ääni: Nordean johdolla yhtiö on asettanut tähtäimekseen olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

”Aloitimme yhtiön johdon kanssa päästövähennyksiin tähtäävän vuoropuhelun vuonna 2017. Vuoteen 2021 mennessä hiilidioksidipäästöt olivat tippuneet 50 prosenttia ja vuonna 2022 yhtiön energiasta yli puolet tuotettiin vihreästi. Vuonna 2018 yhtiö asetti itselleen 80 prosentin päästövähennystavoitteen vuoteen 2030 mennessä – sinne on vielä matkaa, mutta oikealla polulla ollaan”, sanoo Nordean kehitysjohtaja Tanja Eronen.

Nordean rahastoyhtiö on se omistaja, joka yhtiössä on käyttänyt isännän ääntä. Näin ollen suomalaiset rahastosijoittajat ovat mukana muuttamassa energiayhtiötä ilmastoystävällisemmäksi. Yhtiö on Nordean aktiivisen omistajuuden vuoksi sitoutunut vuosi toisensa jälkeen jatkuviin päästövähennyksiin.

”Motivointikeinona päästövähennyksissä käytetään sitä, että jos vastuullisuustavoitteita ei saada täytettyä, äänestetään yhtiökokouksessa toimivaa hallitusta vastaan. Hallitus pitää huolen, että toimiva johto toimii tavoitteiden mukaisesti. Kun yhtiön johtoryhmän palkitsemisessa on mukana vastuullisuus, on sen huomattu kiihdyttävän vastuullista toimintaa. Vastuullisuus nousee muiden liiketoiminnan kannalta merkittävien asioiden rinnalle päätöksenteossa”, Eronen kuvailee logiikkaa.

Nordea ei yksin ole kääntänyt Xcel Energyn suuntaa. Nordea on osa maailmanlaajuista Climate 100 -sijoittajaryhmää. Sen jäsenet ovat sitoutuneet tekemään yhteistyötä sadan eniten hiilidioksidilla saastuttavan yhtiön kanssa. Jokaiselle mukana olevalle sijoittajalle on jyvitetty yhtiö, jota ne seuraavat tarkemmin,käyvät yhtiön johdon kanssa vuoropuhelua päästötavoitteista ja informoivat muuta sijoittajaryhmää. Vuoropuhelu on voimakasta siksi, että yhden yhtiön sijaan takana on koko sijoittajaryhmän voima, kun yhtiökokouksessa käytetään äänivaltaa. Omistajan päästövähennyksiä vaativa ääni on siis luja.

”Näin nopeita tuloksia saadaan yleensä sellaisissa yrityksissä, joissa on ymmärretty, että muutokset ovat väistämättömiä. Meidän tehtävämme on auttaa suunnitelman teossa: miten siirtymä tehdään hallitusti ja liiketoiminnan puolesta kannattavasti”, Eronen kertoo.

Onko nopea siirtymä yhtiössä ollut hallittu?

”Xcel Energy on ollut erittäin kannattava koko prosessin ajan”, Eronen toteaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan