Talousguru-voittajat Tuomikoski ja Tuovinen pakkasivat kamppeensa ja suuntasivat Tukholmaan haastattelemaan Björn Wahlroosia suomalaisesta korkeakoulutuksesta ja Suomea uhkaavasta aivovuodosta. Podcastissa nuoret gurut ja Wahlroos pohtivat, miksi Suomesta karataan muualle kouluttautumaan. Guruista toinen jää Suomeen, toinen lähtee Englantiin opiskelemaan.
Juuri lukionsa päättäneiden talousgurujen edessä aukeaa mahdollisuuksien maailma – mitä askelia ottaa seuraavaksi ja mihin suunnata opiskelemaan, jotta omat kunnianhimoiset ammatilliset haaveet toteutuisivat? Jäädäkö Suomeen vai lähteäkö maailmalle? Podcastissa nuoret gurut juttelevat Björn Wahlroosin kanssa korkeakoulupolitiikasta – ja myös haastavat Wahlroosin näkemyksiä.
Wahlroos puolustaa podcastissa tuttuun tyyliin korkeakoulujen lukukausimaksuja, mutta gurut eivät ostaneet Wahlroosin perusteluita suoralta kädeltä. ”En kannata lukukausimaksuja, sillä ne nostavat vanhempien tulojen merkitystä yliopistokoulutuksessa. Ne aiheuttavat sosioekonomisen aseman ja koulutuksen periytymistä yhteiskunnassa, mistä me pyrimme eroon”, toteaa Väinö Tuovinen.
Wahlroos kannattaa vanhana kahdessa kulttuurissa opettaneena korkeakouluopettajana angloamerikkalaista korkeakoulujärjestelmää, joka tuottaa kandidaatteja ja maistereita suomalaista järjestelmää nopeammin. ”Angloamerikkalainen malli on täysin ylivoimainen! Se yhdistää lavean sivistysihanteen siihen, että fokusoidaan vasta laaja-alaisen kandidaatin tutkinnon jälkeen omaa erityisalaa tarkemmin”, Wahlroos paaluttaa.
Gurujen suuntana Warwick ja Helsinki
Nuoret gurut ovat itse tehneet toisistaan poikkeavat valinnat oman koulutuksensa suhteen. Tuukka Tuomikoski suuntaa Warwickin yliopistoon Englantiin opiskelemaan taloustiedettä ja matematiikkaa, kun taas Väinö Tuovinen on valinnut omaksi opinahjokseen Helsingin yliopiston ja sen taloustieteen oppiaineen. Molemmille napsahti kotimaasta useasta korkeakoulusta opiskelupaikka Talousguru-kisan menestyksen perusteella.
”Yksi iso syy, miksi lähdin, oli Britannian suurempi taloustieteen ja matematiikan arvostus. Koen myös, että ulkomailla oli auki suuri maailma – haluan olla tulevaisuudessa kansainvälisesti toimiva yksilö, joka ei ole paikkaan sidottu. Haluan tutustua yliopistoaikoina kansainvälisesti ajatteleviin ihmisiin”, Tuomikoski luettelee perusteitaan.
”Yhteiskuntatieteet ovat kulttuurisidonnaisia. Ei englantilaisessa taloustieteen yliopistossa olla kiinnostuneita sellaisen marginaalisen talousalueen kuin Suomen ongelmista. Suomen instituutioiden tuntemus on tärkeää myös taloustieteilijälle”, Tuovinen sanoo kotimaahan jääntinsä syitä ja toteaa myös ETLAn Vesa Vihriälän olleen kanssaan samoilla linjoilla.
Mitä muuta gurut pohtivat Wahlroosin ajatuksista? Kuuntele Talousgurut-podcast. Seuraavassa jaksossa haastattelussa on Olli Rehn.