Eivätkö taidot riitä? Vai eikö ole riittävästi kannusteita? Riittääkö kansalla rahaa sijoittamiseen? Tuomas Enbusken vetämässä paneelissa Elina Lepomäki piti suomalaisten pakkosijoittamista eläkejärjestelmään holhoavana, Timo Harakka kannusti piensijoittamiseen.
”Jos katsoo ministereiden sijoitussalkkuja, ne ovat melkein aina onnettoman pieniä. Ministerit kuuluvat kuitenkin suomalaiseen eliittiin – onko ihme, jos kansalaiset eivät osaa sijoittaa kun ei eliittikään siihen osaa mallia näyttää” tivasi Tuomas Enbuske panelisteilta SuomiAreenan kansankapitalismia koskevassa Finanssialan järjestämässä keskustelussa.
Keskustelussa syntyi melko selvä yksimielisyys siitä, että kansalaisten omien varojen sijoittamista olisi vara lisätä. Perinteinen suomalainen tyyli on ollut maksaa asuntolainaa kymmeniä vuosia, ja laittaa kaikki liikenevät varat lainan maksuun – eikä ainakaan sijoitukseen. Fiksumpaa olisi sijoittaa samaan aikaan kun lainoja lyhentää. Silloin sijoituspääoma ehtisi kasvaa ajan kanssa ja ylittäisi lopulta jäljellä olevan velan määrän aiemmin kuin laina on maksettu kokonaan loppuun.
”Jos koko yhteiskunta poliittisesta laidasta huolimatta toivoo, että kansantalouteen tehtäisiin sijoituksia, niin silloinhan sijoituksen pitäisi olla toivottavaa myös yksilötasolla. Pitää olla olemassa keinot siihen, että pienetkin pääsevät kannattavasti mukaan”, Timo Harakka totesi viitaten markkinoilla vallitsevaan sijoittamisen verokohtelun epätasa-arvoon, jossa suursijoittajilla on mahdollisuus järjestellä sijoituksiaan verotuksellisesti kannattavammin.
Lepomäki alakynnessä ”pakkovakuuttamisesta”
Elina Lepomäki hyökkäsi kommenteillaan nykyisen pakollisen eläkejärjestelmän laajuutta vastaan, ja toivoi, että ihmisille annettaisiin hieman enemmän vapautta omien sijoitustensa tekemiseen ja vanhuuteen varautumiseen, vaikka nykyjärjestelmän perusteet sinänsä Lepomäelle kelpasivatkin.
Muut olivat vahvasti nykyisen eläkejärjestelmän kannalla.
”Kyllä järjestelmästä voidaan tehdä vielä vaikeaselkoisempi, jos niin haluat”, Harakka kuittasi Lepomäelle.
”Sinä olet Elina ollut pankissa töissä – sinulla on osaamista sijoittamiseen ja ennen kaikkea näet sen tärkeänä. Kaikilla asia ei ole niin”, työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber totesi.
”En usko, että kovin moni toimija olisi pystynyt hoitamaan eläkevarallisuuttamme merkittävästi tuottavammin ja samalla turvaavasti, kuin mitä eläkeyhtiömme ovat vuosien varrella tehneet”, Finanssiala ry:n vt. toimitusjohtaja Esko Kivisaari lisäsi.
Karkottaako pukupakko toppahoususijoittajat?
Juontaja Enbuske kyseli panelisteilta, miksi pankeissa sijoitusneuvoja antavat henkilöt pukeutuvat aina komeasti pikkutakkiin ja jakkupukuun. Enbusken kysymys oli sivujuonne siihen, kaivataanko sijoittamiseen edes mitään varsinaista talousosaamista.
Pukeutumiskysymys jäi keskustelussa sivuhuomioksi, mutta nostaa esiin sinänsä tärkeän kysymyksen: karkottaako huoliteltu pukeutuminen osan potentiaalisista sijoittajista siksi, että sekin luo ennestään hieman outoon sijoittamiseen lisää vierauden tuntua?
Pankki- ja rahoitusalalla on perinteisesti ajateltu siistin pukeutumisen lisäävän luottamusta ja asiakkaan tuntemusta siitä, että raha-asioihin suhtaudutaan asian vaatimalla vakavuudella.