- Mielenterveyden häiriöistä kärsineillä ja apua hakeneilla on ollut ongelmia vapaaehtoisten henkilövakuutusten saannissa.
- Finanssiala ry (FA) järjestää aiheesta kaikille avoimen webinaarin maanantaina 4. huhtikuuta 2022 klo 13.00
- Tilaisuudessa puhuva Mieli ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi kannustaa vakuutusyhtiöitä lisäämään vakuutushakemusten yksilöllistä tarkastelua ja kehittämään neuvontaansa.
- Voit seurata tilaisuutta suorana jutun lopussa olevasta linkistä.
Yli puolet suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä ja kolmannes Kela-sairauspäivärahoista johtuu mielenterveyden ongelmista. OECD:n mukaan mielenterveyden häiriöiden hintalappu Suomelle on 11 miljardia euroa vuodessa. Mieli ry:n toiminnanjohtajan Sari Aalto-Matturin mukaan summasta olisi saatavilla säästöjä esimerkiksi varhaisemmalla puuttumisella ja mielenterveyden häiriöillä olevan stigman lieventämisellä.
”Mielenterveyden häiriöiden hoitojärjestelmä on sikäli takaperoinen, että oikea-aikaista apua on vaikea saada ja ongelmat kroonistuvat. Pitkälle edenneiden häiriöiden hoitaminen on kallista ja aiheuttaa esimerkiksi työkyvyttömyyttä.”
Mielenterveyden keskusliiton julkaiseman Mielenterveysbarometrin mukaan puolet mielenterveysongelmia kokeneista on saanut kielteisen vakuutuspäätöksen. Vakuutuspäätös riippuu monista seikoista, ja joskus kielteinen päätös on paikallaan. Aalto-Matturi kritisoi erityisesti tapauksia, joissa vakuutus on evätty ikään kuin automaationa, jos hakija on kertonut saaneensa diagnoosin mielenterveysongelmasta.
”Monissa tapauksissa on vaikuttanut siltä, että tapauksia ei ole harkittu yksilöllisesti, vaan kielteinen päätös on tullut lähes välittömästi, jos hakemuksessa on kertonut – vaikka vain oireettomasta – mielenterveyden häiriöstä.”
Vakuutusala on tietoinen, että mielenterveysongelmat ovat etenkin aiemmin johtaneet herkemmin vakuutushakemuksen hylkäämiseen. Nykyisin vakuutus voidaan monessa tapauksessa myöntää rajoitusehdoin sen sijaan, että hakija jäisi kokonaan ilman vakuutusturvaa. Ala tunnistaa ongelman ja seuraa aktiivisesti lääketieteen ja eri sairauksiin liittyvien hoitomuotojen kehitystä.
”Vakuutuspäätöstä tehdessä tarvittaisiin enemmän yksilöllistä tilannekohtaista harkintaa, jossa avun hakeminen nähtäisiin tarvittaessa hyvänä asiana. Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja, LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen on tämän tiivistänyt hyvin: Hoidettu ongelma on aina parempi kuin hoitamaton ongelma”, Aalto-Matturi kiteyttää.
Puolet suomalaisista sairastuu mielenterveyden häiriöön
Jääminen ilman vakuutusta voi vaikuttaa myös siten, että mielenterveyden häiriöstä kärsivä ei hae vaivaansa apua, koska pelkää esimerkiksi terapiakäynnin vaarantavan vakuutuksen saannin tai muun oikeuden. Aalto-Matturin mukaan kierre on valmis, kun hoitamatta jättäminen pahentaa ongelmia entisestään. Mitä aikaisemmin ongelmiin puututaan, sitä parempia tuloksia saadaan.
”Joka toinen suomalainen sairastuu elämänsä aikana mielenterveyden häiriöön. Vakuutuskokonaisuudessa olisi tärkeää tunnistaa, millä tavalla häiriöt vaikuttavat ja miten yhtiöt voivat omalta osaltaan tukea ihmisten hyvinvointia ja uskallusta hakea apua.”
Seuraa tilaisuutta 4. huhtikuuta kello 13
Tilaisuuden ohjelma
- 13.00 Avauspuheenvuoro: Vakuutusala on avoin keskustelulle mielenterveyden häiriöistä
Juha Koponen, Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja, LähiTapiolan pääjohtaja - 13.10 Tutkimuksen julkistus: Psykiatria ja vakuutus – miten mielenterveyden häiriöt poikkeavat toisistaan ja miten ne suhteutuvat vakuutukseen?
Hasse Karlsson, integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori, Turun yliopisto - 13.40 Lääketiede ja vastuunvalinta – miten lääketieteen tulokset yhdistetään vakuutusyhtiön toiminnan ytimessä olevaan vastuunvalintaan?
Ari Kaukiainen, Suomen Vakuutuslääkäriyhdistyksen puheenjohtaja, dosentti - 13.55 Mielen huoltoa vai vakuutuksen este – mielenterveyden yhteiskunnallinen muutos
Sari Aalto-Matturi, toiminnanjohtaja, Mieli Ry - 14.10 Tauko
- 14.20 Paneelikeskustelu: Miten mielenterveyspalveluiden asiakkaiden ongelmat voitaisiin ottaa vakuutusyhtiöissä paremmin huomioon?
- Mikko Kokko, johtaja henkilö ja vahinkopalvelut, Fennia
- Sari Heinonen, toimitusjohtaja OP-Henkivakuutus
- Oskari Korhonen, lakimies, Mielenterveyden Keskusliitto
- Hasse Karlsson, integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori, Turun yliopisto
- Päivi Metsäniemi, johtajaylilääkäri, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS
Tilaisuuden päättää Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari.
Tilaisuuden moderaattorina toimii Finanssiala ry:n kehityspäällikkö Jussi Karhunen.
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja